Μια θετική στάση μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τη νόσο Alzheimer. Επιστήμονες του University of California Davis και του Northwestern University αναφέρουν ότι άνθρωποι που εμφανίζουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως ευσυνειδησία, εξωστρέφεια και θετικότητα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με ανθρώπους που εμφανίζουν νευρωτισμό και αρνητικότητα.

Η  ευσυνειδησία περιλαμβάνει ποιότητες όπως

  • Oργάνωση
  • Υπευθυνότητα
  • Στοχοθεσία
  • Ακολούθηση κανόνων
  • Σκληρή εργασία

Στο μεταξύ, ευτυχισμένοι άνθρωποι που εμφανίζουν το χαρακτηριστικό που οι ερευνητές αποκαλούν θετική διάθεση είναι ενεργητικοί, χαρούμενοι και έχουν ισχυρή συγκέντρωση.

Οσοι έχουν αρνητική διάθεση, συνήθως εμφανίζουν σημάδια θυμού, νευρικότητας και δυσφορίας.

Ο νευρωτισμός ορίζεται ως προδιάθεση στο άγχος, την κατάθλιψη και την  αυτοσυνειδησία.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτές οι διαφορές στους τύπους  προσωπικότητας δεν έχουν σχέση με βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό που παρατηρείται σε ασθενείς με άνοια. Τα ευρήματα είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με το πώς ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας βοηθούν ανθρώπους να κινούνται σε βλάβες που συνδέονται με την άνοια.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 44.000 ανθρώπων από τους οπαίους 1.703 εμφάνισαν άνοια. Αξιολόγησαν μετρήσεις των 5 μεγάλων χαρακτηριστικών προσωπικότητας -Μεγάλη Πεντάδα (Big Five)- (ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, πνευματική διαθεσιμότητα,  νευρωτισμό και καλή προαίρεση) και της υποκειμενικής ευεξίας (θετική και αρνητική διάθεση, ικανοποίηση από τη ζωή) σε σύγκριση με κλινικά συμπτώματα άνοιας, επιδόσεις σε νοητικά τεστ και παθολογία και αυτοψία εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Beck σημειώνει ότι οι επιστήμονες συνήθως σκέφτονται ότι η προσωπικότητα συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας μέσω της συμπεριφοράς.

Οσοι είχαν υψηλό σκορ στην ευσυνειδησία ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρώνε πιο υγιεινά και να προσέχουν καλύτερα τον εαυτό τους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υψηλά σκορ αρνητικών  χαρακτηριστικών (νευρωτισμός αρνητική διάθεση) και μειωμένα θετικών (ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, θετική διάθεση) έχουν σχέση με υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας.

Τα υψηλά σκορ στην πνευματική διαθεσιμότητα, και στην καλή προαίρεση, όμως, έδειξαν στην πραγματικότητα προστατευτική επίδραση εντός μικρότερης υποομάδας ερευνών.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σχέση μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και της νευροπαθολογίας στον εγκέφαλο ανθρώπων μετά θάνατον.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στη βλάβη από νόσους όπως η Alzheimer.

Οσοι είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά ενδεχομένως βρίσκουν τρόπους αντιμετώπισης των βλαβών. Περαιτέρω έρευνα της ομάδας επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι με αρκετά εκτεταμένη παθολογία μπορούν να δείξουν μικρή βλάβη σε νοητικά τεστ.

Ερευνητές επίσης εστίασαν σε άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να μετριάζουν τη σχέση μεταξύ προσωπικότητας, κινδύνου άνοιας και νευροπαθολογίας, όπως ηλικία και φύλο.

Δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις για επιδράσεις εκτός από την αύξηση με την ηλικία, της προστατευτικής επίδρασης της ευσυνειδησίας.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση άνοιας. Πολλοί δεν σχετίζονται με γενετικά αίτια. Η νέα έρευνα είναι σημαντικό πρώτο βήμα προς την καλύτερη κατανόηση των σχέσεων μεταξύ προσωπικότητας και άνοιας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia.

 

Πηγές:
Alzheimer’s & Dementia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό