Η αισιόδοξη σκέψη, που συχνά αναφέρεται ως το κλειδί για την ευτυχία και την καλή υγεία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φτωχή λήψη αποφάσεων με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομική ευημερία  των ανθρώπων, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνα του University of Bath που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, δείχνει ότι υπερβολική αισιοδοξία συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες όπως λεκτική ευχέρεια, αριθμητικό συλλογισμό και μνήμη.

Οσοι έχουν υψηλή γνωστική ικανότητα τείνουν να έχουν περισσότερο ρεαλιστικές και πεσιμιστικές προσδοκίες για το μέλλον.

Ο Dr. Chris Dawson, του University's School of Management, δήλωσε ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι δύσκολη και για αυτόν τον λόγο θα μπορούσε κάποιος να αναμένει ότι όσοι έχουν χαμηλή γνωστική ικανότητα θα κάνουν περισσότερα λάθη στις κρίσεις τους, απαισιόδοξα και αισιόδοξα. Τα αποτελέσματα είναι σαφή. Η χαμηλή γνωστική ικανότητα οδηγεί σε περισσότερες κολακευτικές προκαταλήψεις-σε έναν βαθμό οι άνθρωποι αυταπατώνται.

Αυτό δείχνει προς την ιδέα ότι ενώ οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι εξελικτικά να αναμένουν το καλύτερο, αυτοί με υψηλή γνωστική ικανότητα μπορούν καλύτερα να ανατρέπουν αυτή την αυτόματη αντίδραση όσον αφορά σημαντικές αποφάσεις.

Ο Dr. Dawson πρόσθεσε ότι σχέδια που βασίζονται σε αισιόδοξες πεποιθήσεις οδηγούν σε κακές αποφάσεις και θα έχουν χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό των ρεαλιστικών.

Αποφάσεις σε σημαντικά οικονομικά θέματα όπως ανεργία, επενδύσεις ή αποταμιεύσεις και επιλογές που αφορούν κίνδυνο κα αβεβαιότητα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτή την επίδραση και είχαν σοβαρές επιπτώσεις για τους ανθρώπους.

Εξετάστηκαν στοιχεία 36.000 νοικοκυριών και οι ερευνητές εστίασαν στις προσδοκίες των ανθρώπων για την οικονομική τους ευημερία και τις συνέκριναν με το πραγματικό οικονομικό τους αποτέλεσμα.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη γνωστική ικανότητα εμφάνισαν 22% αύξηση της πιθανότητας ρεαλισμού και 35% μείωση της πιθανότητας ακραίας αισιοδοξίας.

Tο πρόβλημα με το να είναι οι άνθρωποι προγραμματισμένοι να σκέφτονται θετικά είναι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα λήψης αποφάσεων- ιδιαίτερα όταν έχουν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις. Πρέπει να μπορούν να το ανατρέπουν και η έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι με υψηλή γνωστική ικανότητα το ελέγχουν καλύτερα.

Πηγές:
Personality and Social Psychology Bulletin

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό