Τέσσερις στους πέντε ασθενείς κάνουν λανθασμένη χρήση των αναπνευστικών συσκευών, με επίπτωση στην ποιότητα της θεραπείας.
Αυτό ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, σε σεμινάριο με θέμα "Εισπνεόμενα Φάρμακα και ο ρόλος του Φαρμακοποιού", που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ), με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Μιλώντας στο σεμινάριο, ο πνευμονολόγος - φυματιολόγος Αλέξανδρος Καββαδίας παρέθεσε επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η πιο διαδεδομένη χρόνια παιδική ασθένεια είναι το άσθμα. Η ασθένεια επηρεάζει 262 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε 455.00 θανάτους παγκοσμίως.
Όπως είπε ο ομιλητής, το 80% των ασθενών κάνει λανθασμένη χρήση των αναπνευστικών συσκευών, αναλύοντας τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ασθενών και την ορθή πρακτική στη χρήση των αναπνευστικών συσκευών και ιδιαίτερα των αεροθαλάμων.
Ο δρ Ανδρέας Βίτσος, μεταδιδακτορικός ερευνητής και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου ανέφερε ότι η φαρμακευτική πρακτική περιλαμβάνει τη συμβουλή, την καθοδήγηση, την υποστήριξη, και την εκπαίδευση των ασθενών καθώς επίσης και την παρακολούθηση – αξιολόγηση της φαρμακοθεραπείας τους.
Συμπλήρωσε, δε, χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η παρέμβαση των φαρμακοποιών στους χρόνιους αναπνευστικούς ασθενείς βελτίωσε σημαντικά το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής τους αγωγής και γενικά την υγεία τους.
Αυτό αποδίδεται στη μείωση των λαθών στο χειρισμό των αναπνευστικών συσκευών και στην αύξηση της φαρμακευτικής συμμόρφωσης.
Τέλος παρουσίασε εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη φαρμακευτική πρακτική καθώς και πηγές πληροφόρησης.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δεκανίκι οι ανατιμήσεις για τα ΜΗΣΥΦΑ το 9μηνο
Ακουστικά: Πόσο επικίνδυνα είναι;
Π. Παπανικολάου: Αντίθετοι οι γιατροί στο νέο πρόγραμμα εφημέρευσης στην Αττική