Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PNAS, ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ συναισθημάτων  και σωματικής τοπογραφίας.

Μοτίβα που αποκαλύφτηκαν από τη μεθοδολογία emBODY φάνηκε να είναι σταθερά στα 6 βασικά συναισθήματα που αναπαριστώνται στο σώμα.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τα συναισθήματα με ομάδες διαφορετικών τόπων και φυλών και ανακάλυψαν ότι υποκειμενικά συναισθήματα συνδέονται με εντοπίσιμους χάρτες σωματικών αισθήσεων.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ξεχωριστές σωματικές αισθήσεις συνδέονταν με βασικές και πολύπλοκες συναισθηματικές αντιδράσεις σε ερεθίσματα.

Μοτίβα που αποκαλύφτηκαν από τη μεθοδολογία emBODY φάνηκε να είναι σταθερά στα 6 βασικά συναισθήματα που αναπαριστώνται στο σώμα.

Αυτές οι κατηγορίες ταιριάζουν με αποτελέσματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως από απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και συμπεριφορικές έρευνες υπογραμμίζοντας ότι συναισθηματικά συστήματα και αντίστοιχοι νευρικοί μηχανισμοί έχουν καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων.

Ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι τα βασικά συναισθήματα προκαλούν αυξημένες αισθητηριακές αντιδράσεις στο πάνω μέρος του θώρακα, αντιστοιχώντας σε αλλαγές στην αναπνοή και τους παλμούς.

Ερεθίσματα όπως ο θυμός και η ευτυχία οδηγούσαν σε αισθήσεις στα άνω άκρα. Η λύπη μείωνε τη δραστηριότητα των άκρων και προκαλούσε διστακτικότητα στην κίνηση.

Η αηδία προκάλεσε αισθητηριακές αντιδράσεις στο πεπτικό και στην περιοχή του φάρυγγα. Η περιοχή του κεφαλιού έδειξε αλλαγές (αυξημένη ή μειωμένη δραστηριότητα)  ως απόκριση σε όλα τα ερεθίσματα και η ευτυχία φάνηκε να αυξάνει τις αισθήσεις σε όλα τα μέρη του σώματος.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτοί οι χάρτες (emBODY) αποτελούν την πιο ακριβή περιγραφή που είναι διαθέσιμη έως σήμερα, των υποκειμενικών σωματικών αισθήσεων που συνδέονται με τα συναισθήματα.

Τα ευδιάκριτα μοτίβα αισθήσεων που συνδέονται με κάθε συναίσθημα αντιστοιχούν καλά με τις κύριες αλλαγές στις σωματικές λειτουργίες που συνδέονται με διαφορετικά συναισθήματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό