Το 2023 θα είναι η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην ιστορία, καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία τους πρώτους 11 μήνες του χρόνου κατέρριψε υψηλό ρεκόρ 1,46° Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ρεκόρ αυτό σημειώνεται ενώ κυβερνήσεις έχουν εμπλακεί σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το αν, για πρώτη φορά, θα καταργήσουν τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου, κύριες πηγές εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι.

Η θερμοκρασία για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ήταν 0,13° Κελσίου υψηλότερη από τη θερμοκρασία για την ίδια περίοδο το 2016, έτος που έχει καταγραφεί ως το πιο ζεστό μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Ο Νοέμβριος του 2023 ήταν ο πιο ζεστός Νοέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, με τη μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης να φθάνει τους 14,22° Κελσίου, ξεπερνώντας κατά 0,85° Κελσίου τον μέσο όρο οποιουδήποτε αντίστοιχου μήνα της περιόδου 1991-2020 και κατά 0,32° Κελσίου τον προηγούμενο πιο θερμό Νοέμβριο, το 2020, πρόσθεσε το Copernicus.

«Το 2023 συμπεριλαμβάνει πλέον έξι μήνες και δυο εποχές που έσπασαν ρεκόρ. Αυτός ο ασυνήθιστος Νοέμβριος, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε δυο μέρες που οι θερμοκρασίας ήταν 2 βαθμούς πάνω από τις αντίστοιχες της προβιομηχανικής εποχής, σημαίνει πως το 2023 είναι το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S), στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το φθινόπωρο του βορείου ημισφαιρίου (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) ήταν επίσης το πιο ζεστό στην ιστορία «με μεγάλη διαφορά», με τη θερμοκρασία στους 15,3° Κελσίου, δηλαδή αυξημένη κατά 0,88° Κελσίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

«Όσο μεγεθύνονται οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα απ' αυτά που βλέπουμε φέτος. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και οι συνέπειες των κυμάτων καύσωνα και των ξηρασιών», προειδοποίησε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της C3S.

Οι προσπάθειες να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, δηλαδή να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, καθυστερούν. Πέρα από το σημείο αυτό, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στον καιρό, στην υγεία και στη γεωργία. Η ΕΕ διαθέτει από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με οποιαδήποτε μεγάλη οικονομία, έχοντας περάσει νόμους για επίτευξη του στόχου μείωσης των καθαρών εκπομπών το 2030 κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το ελάχιστο που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Πηγές:
euro2day, ΑΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγαπηδάκη: Κάλυψη κόστους σε προϊόντα περιόδου - Τι είναι το πρόγραμμα "Period Poverty"
Στο υπουργικό το νομοσχέδιο για απασχόληση γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και το αντίστροφο
Καρκίνος κεφαλής- τραχήλου: Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά τη χημειοθεραπεία την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική [μελέτη]