Εάν ο καρκίνος του πνεύμονα ανιχνευθεί έγκαιρα στο πλαίσιο ετήσιας προληπτικής εξέτασης με χρήση υπολογιστικής τομογραφίας χαμηλής δόσης, το ποσοστό επιβίωσης 20 ετών είναι 81%.

Τα αποτελέσματα αυτά, που μιλούν σαφώς υπέρ ενός τέτοιου προγράμματος, διαπιστώθηκαν σε μια μεγάλης κλίμακας αμερικανική μελέτη.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν σήμερα από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο. Ωστόσο, υπάρχει πραγματική πιθανότητα θεραπείας μόνο εάν ο καρκίνος ανιχνευθεί στο συντομότερο δυνατό στάδιο.

Από το 2011, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ετήσια αξονική τομογραφία (χαμηλής δόσης CT) οδηγεί σε πολύ πιο έγκαιρη ανίχνευση σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα για 20 χρόνια.

Η Claudia Henschke από το Τμήμα Διαγνωστικής, Μοριακής και Επεμβατικής Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής Icahn (Νέα Υόρκη) και οι συν-συγγραφείς της μελέτης με διεθνή συμμετοχή ανέλυσαν στοιχεία από το Διεθνές Πρόγραμμα Δράσης για την Έγκαιρη Ανίχνευση του Καρκίνου του Πνεύμονα (I-ELCAP) με 89.404 συμμετέχοντες.

Σε 1.257 άτομα (1,4%) διαγνώστηκε πρωτοπαθής καρκίνος του πνεύμονα κατά τη διάρκεια των ετήσιων εξετάσεων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν: "Το δεκαετές ποσοστό επιβίωσης για τον διαγνωσμένο καρκίνο του πνεύμονα ήταν 81% και μετά από 20 χρόνια ήταν επίσης 81%".

Στην περίπτωση του καρκινώματος στο αρχικό στάδιο -που συνέβη σε 181 άτομα- το ποσοστό επιβίωσης στα 20 χρόνια έφτανε το 95%.

Σε 1.017 από τα συνολικά 1.257 άτομα που συμμετείχαν στην εξέταση, το καρκίνωμα σταδίου Ι εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου.

Ακόμη και με την καλύτερη ιατρική φροντίδα, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τα άτομα με καρκίνωμα του πνεύμονα είναι σήμερα μόνο περίπου 25%, λόγω του γεγονότος ότι συνήθως διαγιγνώσκεται πολύ αργά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία