Ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca εξαγοράζει την παρασκευάστρια εταιρεία εμβολίων Icosavax έναντι 1,1 δισ. δολαρίων (1 δισ. ευρώ).

Η AstraZeneca πληρώνει 15 δολάρια ανά μετοχή για την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας - ένα έξτρα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 43% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος. Επιπλέον, θα υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές που σχετίζονται με την απόδοση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο φαρμακευτικός Όμιλος .

Με την εξαγορά, η AstraZeneca εξασφάλισε πρόσβαση σε ένα νέο εμβόλιο RSV από την Icosavax, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κλινικής ανάπτυξης.

Το εμβόλιο της Icosavax στοχεύει τόσο στον RSV (αναπνευστική νόσος- συγκυτιακός ιός) όσο και στον ανθρώπινο μετα-πνευμονοϊό (hMPV), δύο κύριες αιτίες σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και νοσηλείας σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Σύμφωνα με την AstraZeneca, επί του παρόντος δεν υπάρχουν προληπτικές θεραπείες κατά του hMPV και δεν υπάρχουν συνδυαστικά εμβόλια κατά του RSV.

Η ίδια η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής δύο αντισώματα, το Synagis και το Beyfortus, για την πρόληψη του RSV. Τα πρώτα εμβόλια κατά του RSV είναι διαθέσιμα από την GSK και την Pfizer.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένα παγκοσμίως διαδεδομένο παθογόνο που προκαλεί οξείες παθήσεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πνευμονίας σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου