Η δεύτερη πανδημία πανώλης  (Black Death), εξολόθρευσε έως το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης στα μέσα του 14ου αιώνα. Τώρα, ερευνητές δηλώνουν ότι η πανώλη θα μπορούσε να ευθύνεται για την αγάπη του σύγχρονου ανθρώπου στο ‘’πρόχειρο φαγητό’’.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτό το γεγονός δεν άλλαξε μόνο την πορεία της ιστορίας αλλά ενδεχομένως οδήγησε σε αλλαγές στη διατροφή και την υγιεινή των επιζώντων-επηρεάζοντας τη σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος του ανθρώπου.

Ερευνητές του Penn State University και του University of Adelaide πιστεύουν ότι αυτή η μετατόπιση συμβάλλει σε χρόνιες νόσους στην εποχή μας.

Η καθηγήτρια Weyrich, δήλωσε ότι διατροφικές αλλαγές, διαχρονικά, εκτιμάται ότι επηρέασαν την εξέλιξη του στοματικού μικροβιώματος.

Αναλύθηκε η οδοντική πλάκα 235 ανθρώπων που ήταν θαμμένοι σε  27 αρχαιολογικούς τόπους στη Βρετανία και τη Σκωτία (2200 πχ - 1853 μΧ).

Εντοπίστηκαν 954 μικροβιακά είδη και οι ερευνητές τα κατηγοριοποίησαν σε 2 κοινότητες βακτηρίων-μια στην οποία  κυριαρχούσε το γένος Streptococcus και δεύτερη στην οποία κυριαρχούσε το γένος Methanobrevibacter.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 11% της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος με το πέρασμα του χρόνου- περιλαμβανομένης της επίπτωσης της δεύτερης πανδημίας πανώλης- θα μπορούσε να αποδοθεί σε αλλαγές που συνέβησαν σε εποχές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι γνωρίζουμε πως οι επιζώντες από τη δεύτερη επιδημία πανώλης είχαν υψηλότερο εισόδημα και μπορούσαν να αποκτούν τροφές με περισσότερες θερμίδες. Είναι πιθανόν η πανδημία να προκάλεσε αλλαγές στη διατροφή τους, που με τη σειρά τους επηρέασαν τη σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος.

Ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια στην ομάδα του Streptococcus-εμφάνιζαν περισσότερα χαρακτηριστικά που συνδέονταν με διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά-χαρακτηριστικά της σύγχρονης, δυτικού τόπου διατροφής. Αντίθετα η ομάδα Methanobrevibacter είχε έλλειψη χαρακτηριστικών που συνδέονται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών και σακχάρων-που ξεχώριζαν σε ορισμένες παλιές διατροφές.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η ομάδα του Streptococcus συνδεόταν με περιοδοντίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στο να εισχωρήσουν βακτήρια στο κυκλοφορικό μέσω ιστού των ούλων, πιθανόν προκαλώντας αναπνευστική νόσο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, στεφανιαία νόσο και επιπλοκές διαβήτη.

Η ομάδα Methanobrevibacter συνδεόταν με παθολογίες του σκελετού.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι το σύγχρονο στοματικό μικροβίωμα μπορεί να αντιπροσωπεύει παλιές αλλαγές στη διατροφή, που προέκυψαν από τη δεύτερη πανδημία πανώλης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology.

Πηγές:
Nature Microbiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη