Με τα εργαλεία VariantSpark και BitEpi, επιστήμονες του e-Health Center της Αυστραλίας, εντόπισαν 2 νέες γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer και 95 νέες γονιδιακές αλληλεπιδράσεις που ενδεχομένως ρυθμίζουν την επίδραση των ποικιλομορφιών στη νόσο.

Οι ποικιλομορφίες που εντοπίστηκαν, μόνες δεν ευθύνονται για όλη την κληρονομικότητα της νόσου.

Αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ποικιλομορφιών- γνωστές ως επίσταση- εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην έναρξη και την  έκφραση  της νόσου.

Η Dr. Natalie Twine, δήλωσε ότι ορισμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονιδίων μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Alzheimer.

Με το BitEpi μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίσουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις και να εξηγήσουν κάποια από τα στοιχεία που λείπουν όσον αφορά την κληρονομικότητα.

Ο Dr. Mischa Lundberg, δήλωσε ότι ενσωματώνοντας σημαντικές επιστατικές αλληλεπιδράσεις, μπόρεσαν οι ερευνητές να εντοπίσουν 10,41% περισσότερη φαινοτυπική διακύμανση
 έναντι παλαιότερων μεθόδων.

Αυτό σημαίνει αύξηση της ικανότητας εντοπισμού των αιτιών της νόσου, που είναι σημαντικό για την έρευνα στο Alzheimer, επειδή έτσι θα μπορούν να εντοπιστούν πιο γρήγορα ασθενείς σε κίνδυνο και να υπάρξει πιο έγκαιρη παρέμβαση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε