Οσοι κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και έχουν γενετική προδιάθεση αντιμετωπίζουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος, αναφέρει νέα έρευνα των UCL, Royal Free Hospital, University of Oxford και University of Cambridge.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, είναι η πρώτη που αξιολογεί πώς το μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ ενός ανθρώπου, το γενετικό προφίλ του και το αν πάσχει από διαβήτη τύπου 2 επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος λόγω αλκοόλ.

Η παρατήρηση ότι το μοτίβο κατανάλωσης είναι πιο σημαντικό από την ποσότητα, μαζί με τον αυξημένο κίνδυνο όταν είναι παρόντες το γενετικό προφίλ και ο διαβήτης τύπου 2, δίνει πιο ακριβείς πληροφορίες με τις οποίες θα μπορούν να εντοπιστούν οι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση κίρρωσης.

Από την έναρξη της COVID-19 οι θάνατοι λόγω αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 20%.

Στην έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία 312.599 ενηλίκων από την UK Biobank οι οποίοι ήταν ενεργοί όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, για να αξιολογήσουν οι ερευνητές την επίδραση του μοτίβου κατανάλωσης, της γενετικής προδιάθεσης και του διαβήτη τύπου 2 στην πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης.

Οσοι συνήθιζαν να πίνουν μεγάλες ποσότητες  (binge drinking),δηλαδή 12 μονάδες την ημέρα κάποια φορά την εβδομάδα, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση.

Ο κίνδυνος για όσους είχαν υψηλή γενετική προδιάθεση ήταν τετραπλάσιος και ο κίνδυνος για διαβήτη διπλάσιος.

Η Dr. Linda Ng Fat, του UCL Epidemiology & Public Health, δήλωσε ότι πολλές έρευνες που εστιάζουν στη σχέση μεταξύ ηπατικής νόσου και αλκοόλ εστιάζουν στην ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει κάποιος και διαπίστωσε ότι το μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ είναι καλύτερος δείκτης ηπατικής νόσου έναντι μόνο της ποσότητας.

Άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου εμπλέκονται τόσο υψηλότερος είναι ο επιπλέον  κίνδυνος λόγω της αλληλεπίδρασής τους.

Ο Dr. Gautam Mehta, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν, για παράδειγμα, ότι θα ήταν πιο βλαπτικοί να πιει κάποιος 21 μονάδες σε 2 φορές, αντί να τις μοιράσει ισόποσα μέσα στην εβδομάδα.

Η πρόσθεση γενετικών πληροφοριών που μπορεί να χρησιμοποιούνται ευρέως τα επόμενα χρόνια στην περίθαλψη επιτρέπει ακόμα πιο ακριβή πρόβλεψη του κινδύνου.

Πηγές:
Nature Communications

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω