Ο καρκίνος θα μπορούσε να ανιχνευθεί νωρίτερα με ένα νέο τεστ αίματος. Ερευνητές του Ινστιτούτου Paul Scherrer (PSI) στην Ελβετία κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τους τεχνολογία για να διακρίνουν τους υγιείς από τους ασθενείς με ακρίβεια περίπου 85%, όπως ανακοίνωσε την χθες το ερευνητικό Ινστιτούτο. Η ανίχνευση ενός αναπτυσσόμενου όγκου σε πολύ πρώιμο στάδιο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ασθενών, τόνισε το PSI.

Ωστόσο, η αναγνώριση ενός καρκίνου στο σώμα ή η παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας του είναι συνήθως πολύ χρονοβόρα και συχνά πραγματοποιείται μόνο σε προχωρημένο στάδιο, όταν τα σημάδια γίνονται εμφανή.

Σύμφωνα με το PSI, οι ερευνητές πέτυχαν μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα αυτό. Με τη νέα τεχνική τους, μπόρεσαν να προσδιορίσουν αν υπάρχει καρκίνος με βάση δείγματα αίματος. Μπόρεσαν επίσης να προσδιορίσουν σωστά τον τύπο του όγκου - μελάνωμα, γλοίωμα ή όγκος κεφαλής και τραχήλου.

"Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που κάποιος κατάφερε να το κάνει αυτό", δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας G. V. Shivashankar. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό "npj Precision Oncology".

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι οι αλλαγές στην οργάνωση του κυτταρικού πυρήνα ορισμένων κυττάρων του αίματος παρέχουν ένδειξη όγκου στον οργανισμό.

Χρησιμοποίησαν ένα μικροσκόπιο φθορισμού για να αναλύσουν τη λεγόμενη χρωματίνη, το DNA συσκευασμένο σε ένα είδος μπάλας, στον κυτταρικό πυρήνα των κυττάρων του αίματος. Τροφοδότησαν αυτές τις εικόνες του μικροσκοπίου σε τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία έμαθε να αναγνωρίζει μοτίβα σε αυτές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον όχι μόνο στους όγκους που μελετήθηκαν αλλά και σε πολυάριθμους άλλους τύπους καρκίνου.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά προτού η μέθοδος αυτή εγκριθεί για την κλινική πρακτική, ανακοίνωσε το PSI.

Για παράδειγμα, απαιτούνται μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων. Ωστόσο, ο Shivashankar δεν αμφιβάλλει ότι θα χρησιμοποιηθεί στην πράξη: "Η μέθοδος είναι έτοιμη", δήλωσε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες