Η χαιροφοβία είναι μια σπάνια φοβία όπου το άτομο βιώνει έναν παράλογο φόβο για πράγματα που προκαλούν χαρά. Για παράδειγμα, μπορεί να αρνηθεί να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες ή σε εξόδους και μπορεί να υπάρχει η αίσθηση ότι η χαρά θα οδηγήσει σε κακά αποτελέσματα.

Δεν αποτελεί ξεχωριστή διάγνωση, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια μορφή αγχώδους διαταραχής. Το άτομο μπορεί να βιώνει τα εξής:

*Άγχος στη σκέψη ότι θα πρέπει να πάει σε μια ευχάριστη συγκέντρωση, όπως ένα πάρτι γενεθλίων ή μια συναυλία

*Αποστροφή προς ευκαιρίες για θετικές αλλαγές, καθώς φοβάται ότι θα υπάρχουν κακές συνέπειες

*Άρνηση να συμμετέχει σε δραστηριότητες που ο περισσότερος κόσμος θα θεωρούσε διασκεδαστικές

*Πιστεύει ότι το να περάσει καλά σημαίνει πως είναι κακός άνθρωπος

*Πιστεύει πως η προσπάθεια να περνάει καλά είναι χάσιμο χρόνου

Πιστεύεται ότι η φοβία αυτή προέρχεται από την πίστη ότι κακή τύχη ακολουθεί την πολλή χαρά ή επιτυχία. Μπορεί αυτή η πίστη να είναι πολιτισμικό ζήτημα, οικογενειακό ή να έχει προσωπική ρίζα. Είναι πολύ πιθανό αυτή η φοβία να προκύπτει από κάποιο τραυματικό γεγονός του παρελθόντος. Πιστεύεται ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βιώσουν αυτό το πρόβλημα, όπως και οι άνθρωποι που έχουν τάσεις τελειομανίας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Όπως κάθε άλλη φοβία, η χαιροφοβία είναι αντιμετωπίσιμη. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να καταλάβετε τις αιτίες του φόβου σας, καθώς και τεχνικές για να τον ελέγχετε. Επίσης, η θεραπεία έκθεσης και η υπνοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν με τις συγκεκριμένες φοβίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου