Η περίοδος των γιορτών είναι από τις πιο ‘’σπάταλες’’ του χρόνου. Και όχι μόνο οικονομικά: Μιλάμε και σε επίπεδο ενέργειας και φαγητού. Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές "παγίδες σπατάλης" που αντιμετωπίζουμε στις γιορτές, και τι πρέπει να έχουμε στο νου μας.

*Η σπατάλη φαγητού είναι στα ύψη της την περίοδο των γιορτών. Σχεδιάστε τα γεύματα του γιορτινού τραπεζιού ρεαλιστικά, ώστε να μην σας μείνει μεγάλο περίσσευμα φαγητού. Αποθηκεύστε ό,τι έμεινε και χρησιμοποιήστε το για τις επόμενες ημέρες. Και πάντα υπάρχει η επιλογή να μοιράσετε το φαγητό που έμεινε στους φίλους ή τους συγγενείς σας.

*Κάντε το γιορτινό σας τραπέζι πιο... χορτοφαγικό. Τα φυτικά τρόφιμα έχουν μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον σε σχέση με τα ζωικά.

*Στηρίξτε την τοπική αγορά και αποφύγετε τα προϊόντα εισαγωγής. Επίσης, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε όσο γίνεται προϊόντα εποχής.

*Στα δώρα πρέπει να σκεφτούμε την ποιότητα, και όχι την ποσότητα. Ένα καλό δώρο έχει να κάνει με την ποιότητά του, με τη χρηστικότητά του και το πόσο καιρό μπορούμε να το κρατήσουμε. Τα πολλά μικρά δωράκια για λίγες χρήσεις είναι σπατάλη που δεν χρειάζεται.

*Εναλλακτικά, πάντα υπάρχει η επιλογή το δώρο σας να είναι μια εμπειρία: Αγοράστε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο εισιτήρια για μια συναυλία ή ένα θεατρικό έργο.

*Αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο επιπλέον ψάξιμο, αλλά σκεφτείτε τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα δώρα που παίρνετε. Αν μπορείτε να στηρίξετε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν βιώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, κάντε το.

*Αποφύγετε το τύλιγμα των δώρων, καθώς αυτό συνεπάγεται περισσότερα σκουπίδια. Τέλος, επειδή καταλαβαίνουμε ότι το ξετύλιγμα μπορεί να είναι και κομμάτι της εμπειρίας, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ανακυκλώσιμα υλικά.

*Αποφύγετε τις πλαστικές συσκευασίες, καθώς οι περισσότερες δεν ανακυκλώνονται.

*Στα του στολισμού, προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί με το δέντρο. Αν είναι πλαστικό, φροντίστε να είναι γερή κατασκευή που θα σας κρατήσει τουλάχιστον 10 χρόνια. Αν πάρετε αληθινό, φροντίστε να απαλλαγείτε με τον σωστό τρόπο, μέσα από τις κατάλληλες υπηρεσίες, αντί να το αφήσετε απλά έξω.

*Τέλος, σκεφτείτε να επενδύσετε σε LED φωτάκια για το δέντρο σας. Είναι πολύ πιο φιλικά με το περιβάλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη