Νέο εμβόλιο ερευνητών του University of New Mexico School of Medicine θα μπορούσε να φέρει επανάσταση μελλοντικά, παρέχοντας μια οικονομική μέθοδο μείωσης της χοληστερόλης LDL.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε  στο  npj Vaccines, ερευνητές με επικεφαλής τον Bryce Chackerian, ανέφεραν ότι το εμβόλιο μείωσε τη χοληστερόλη σχεδόν το ιδιο αποτελεσματικά με τους αναστολείς του ενζύμου PCSK9.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία πλατφόρμας εμβολίων που ανέπτυξε στο UNM, ο Chackerian συνεργάστηκε με ερευνητές στις ΗΠΑ για να δημιουργήσει νέο εμβόλιο που στοχεύει το ένζυμο PCSK9.

Tο εμβόλιο βασίζεται σε μη μολυσματικό σωματίδιο ιού και το ανοσοποιητικό οδηγείται σε ισχυρή ανοσιακή απόκριση στο ένζυμο PCSK9 το οποίο εμπλέκεται στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.

Στα πειραματόζωα που εμβολιάστηκαν φάνηκαν ισχυρές μειώσεις στη χοληστερόλη, έως 30%.

Τα προηγούμενα 10 χρόνια το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ποντικούς και πιθήκους με υποσχόμενα αποτελέσματα. Επόμενο βήμα είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για να προχωρήσει η παρασκευή του εμβολίου και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί χρόνια και αρκετά εκατομμύρια δολάρια, αλλά αξίζει- σημειώνουν οι ερευνητές- να αναπτυχθεί εμβόλιο που θα είναι αγνό, ασφαλές και οικονομικό.

Οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν ένα εμβόλιο για τον άνθρωπο στα επόμενα 10 χρόνια.

Πηγές:
npj Vaccines

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση