Η Γερμανική Εταιρεία Ρευματολογίας (DGRh) συμβουλεύει τους ασθενείς με ρευματοπάθειες  να ελέγχουν την κατάσταση των εμβολιασμών τους και να προλαβαίνουν τυχόν ανοσοποιήσεις που λείπουν.

Αυτή η προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα των οποίων η ανοσολογική άμυνα του οργανισμού είναι εξασθενημένη - είτε λόγω μιας χρόνιας υποκείμενης νόσου είτε λόγω φαρμακευτικής αγωγής που επιβραδύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

"Τα άτομα με φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα συχνά έχουν και τα δύο", εξηγεί η Rebecca Hasseli-Fräbel, αναπληρώτρια επικεφαλής του τμήματος Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Münster.

Η χρόνια φλεγμονώδης διαδικασία μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Από την άλλη πλευρά, οι πάσχοντες από ρευματισμούς πρέπει συχνά να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν την ανοσολογική τους λειτουργία. Θα πρέπει επομένως να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην προστασία τους από τις λοιμώξεις, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα.

Η προστασία κατά του SARS-CoV-2 εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία: η σύσταση για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα να εμβολιάζονται εκ νέου το αργότερο δώδεκα μήνες μετά την τελευταία επαφή με το αντιγόνο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική, σύμφωνα με το DGRh.

Ωστόσο, η προστασία από άλλες μολυσματικές ασθένειες είναι επίσης σημαντική. Οι ρευματοπαθείς, για παράδειγμα, συγκαταλέγονται στις ομάδες κινδύνου που πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης κάθε χρόνο. "Τώρα είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή γι' αυτό", λέει η Hasseli-Fräbel.

Υπήρξε αυξητική τάση στον αριθμό των λοιμώξεων κατά την 48η ημερολογιακή εβδομάδα και το 21% των αναφερόμενων ασθενών με γρίπη χρειάστηκε ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία (από τις 5 Δεκεμβρίου). Ωστόσο, εάν εμβολιαστούν έγκαιρα, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ακόμα αρκετό χρόνο για να δημιουργήσει καλή προστασία από τη γρίπη.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) συνιστά επίσης να εμβολιάζονται κατά του πνευμονιόκοκκου οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημαντικά ευρήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι λοιμώξεις SARS-CoV-2 σε άτομα με ρευματισμούς προέρχονται από το μητρώο COVID-19 του DGRh, το οποίο η Hasseli-Fräbel βοήθησε να ξεκινήσει νωρίς στην πορεία της πανδημίας και συνεχίζει να διαχειρίζεται μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει πλέον δεδομένα από περισσότερους από 7.100 ασθενείς.

"Το μητρώο COVID-19 της DGRh είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα για το θέμα αυτό παγκοσμίως", λέει ο πρόεδρος της εξειδικευμένης εταιρείας, Christof Specker, διευθυντής της Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο νοσοκομείο Essen-Mitte.

"Οι συνάδελφοι που εργάζονται στη ρευματολογία καλούνται ακόμη να το αξιοποιήσουν ενεργά και να υποστηρίξουν έτσι το επιστημονικό έργο του μητρώου", τονίζει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη