Νέα έρευνα έδειξε ότι το μικροβίωμα του σώματος θα μπορούσε να συμβάλλει στη νεφρολιθίαση.
Στην έρευνα, από τον Καναδά, άνθρωποι με νεφρολιθίαση φάνηκε να έχουν κοινές, ορισμένες αλλαγές στο μικροβίωμα των εντέρων τους, του ουροποιητικού συστήματος και του σάλιου, που δεν είχαν άνθρωποι χωρίς νεφρολιθίαση.
Ο Dr. Jeremy Burton, του Lawson Health Research Institute, ανακάλυψε πως όσοι είχαν νεφρολιθίαση είχαν μη υγιές μικροβίωμα (πιο πιθανό να αποβάλλει τοξίνες στα νεφρά) αλλά και ότι ήταν ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Οι ερευνητές εξέτασαν το μικροβιακό προφίλ του εντέρου, των ούρων και του σάλιου 83 ανθρώπων με νεφρολιθίαση και 30 υγιών.
Η Dr. Kait Al, δήλωσε ότι εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης επέτρεψαν στους ερευνητές να ανακαλύψουν ποια βακτήρια ήταν παρόντα στο έντερο και τις γενετικές δυνατότητές τους.
Έκαναν επίσης πιο απλή εξέταση δειγμάτων από τη στοματική κοιλότητα και το ουροποιητικό σύστημα.
Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται από το οξαλικό ασβέστιο.
Ορισμένα μικροβιώματα περιέχουν φυσιολογικά ένα βακτήριο, το Oxalobacter formigenes, που μπορεί να διασπάσει τα οξαλικά. Όμως, η νέα έρευνα υποδεικνύει άλλους παράγοντες που επηρεάζουν, στο μικροβίωμα.
Είναι κάτι πιο πολύπλοκο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Tα μικρόβια δημιουργούν ένα είδος δικτύου που είναι σταθερό και ωφέλιμο σε υγιείς, αλλά σε αυτούς με νεφρολιθίαση είναι διασπασμένο. Δεν παράγουν τις ίδιες βιταμίνες και χρήσιμους μεταβολίτες, όχι μόνο στο έντερο αλλά και στο ουροποιητικό σύστημα και στη στοματική κοιλότητα.
Η υπερέκθεση σε αντιβιοτικά θα μπορούσε επίσης να παίζει ρόλο στον κίνδυνο νεφρολιθίασης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Microbiome.
Πηγές:
Microbiome.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"