Η αρτηριοσκλήρυνση προτιμά δυο φορές περισσότερο όσους κοιμούνται αργά το βράδυ έναντι όσων ξυπνούν νωρίς, έδειξε νεα έρευνα.

Περίπου 2 στους 5 (40%) που έμεναν ξύπνιοι ως αργά είχαν σοβαρή αρτηριοσκλήρυνση έναντι 22% αυτών που ξυπνούσαν νωρίς, αναφέρει έρευνα στο Sleep Medicine.

Ο Ding Zou,του  University of Gothenburg, δήλωσε οτι ο κιρκαδιανός ρυθμός του ατόμου επίσης φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αρτηριοσκλήρυνση. Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι πιο σημαντικός στην αρχή της διαδικασίας της πάθησης, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 800 αντρών και γυναικών μεταξύ 50 και 64 ετών που συμμετείχαν σε έρευνα μεγάλης κλίμακας με απεικονιστικές εξετάσεις καρδιάς, πνευμόνων και αγγείων.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 ομάδες με βάση το χρονότυπό τους. Πολύ πρωινοί, μετρίως πρωινοί, ενδιάμεσοι, μετρίως βραδινοί και πολύ βραδινοί.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι όσοι κοιμόνταν αργά είχαν σχεδόν διπλάσια αρτηριοσκλήρυνση έναντι αυτών που ξυπνούσαν νωρίς, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες της υγείας της καρδιάς ,όπως πίεση, χοληστερόλη, βάρος, άσκηση, στρες και κάπνισμα.

Η Mio Kobayashi Frisk, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πολύ βραδινός χρονότυπος ενδεχομένως συνδέεται όχι μόνο με πιο κακή καρδιαγγειακή υγεία γενικά, αλλά επίσης πιο συγκεκριμένα με την ασβεστοποίηση των στεφανιαίων και την αρτηριοσκλήρυνση.

 

Πηγές:
Sleep Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο