Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, επιστήμονες από το 'Ινσμπρουκ δείχνουν ότι διαστήματα 10λεπτου έντονου περπατήματος μειώνουν την ανάγκη για κάπνισμα όσων απέχουν προσωρινά και βελτιώνουν τη γενική τους ευεξία.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει την επίδραση της άσκησης σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο στη διακοπή του καπνίσματος.

Η έρευνα στο Department of Sport Science έδειξε ότι 10λεπτες ασκήσεις έντονου βαδίσματος στον καθαρό αέρα αλλά και σε εσωτερικό χώρο μείωναν την ανάγκη για κάπνισμα και τα συμπτώματα στέρησης.

Οι ερευνητές του University of Innsbruck αναφέρουν οτι τα διαστήματα άσκησης βελτιώνουν και τη συναισθηματική ευεξία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν 3 διαφορετικές παρεμβάσεις σε 16 καπνιστές που δεν είχαν καπνίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με τυχαία σειρά, οι συμμετέχοντες βγήκαν για 10 λεπτά για έντονο περπάτημα, αντίστοιχη μονάδα άσκησης σε διάδρομο σε εσωτερικά χώρο ή παρέμειναν καθισμένοι για 10 λεπτά.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, ρωτήθηκαν για ανάγκη τσιγάρου, συμπτώματα στέρησης και διάθεση, με έγκυρα εργαλεία.

Η Stefanie Schöttl είπε ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν και τη χρονική διάρκεια έως το επόμενο τσιγάρο.

Παρατηρήθηκε ότι η ανάγκη για τσιγάρο μειώθηκε στις ομάδες άσκησης σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίας, ενώ έμεινε ίδια στην ομάδα ελέγχου.

Tο ίδιο συνέβη και όσον αφορά τα συμπτώματα στέρησης και την ευεξία. Μετά από 20 λεπτά δεν μετρήθηκαν αλλαγές.

Μετά από 10 λεπτά, η ανάγκη για τσιγάρο ήταν ελαφρώς χαμηλότερη στην ομάδα εξωτερικής άσκησης έναντι της ομάδας που ασκήθηκε μέσα.

Αυτό ήταν 17 λεπτά για την εσωτερική ομάδα και 26 για την εξωτερική. Πρόκειται για τάση που πρέπει να επαληθευτεί με νέες έρευνες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychopharmacology.

Πηγές:
Psychopharmacology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]