Ηλικιωμένοι που παραμένουν  όλη τη νύχτα στα Επείγοντα λόγω έλλειψης κλινών είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ή να αποκτήσουν νέα προβλήματα υγείας κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο, αναφέρει μεγάλη έρευνα.

Tα ευρήματα Γάλλων ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine τον Νοέμβριο.

Η ανάλυση περιέλαβε 1.598 ανθρώπους  75 ετών και άνω, που προσήλθαν στα Επείγοντα και παρέμειναν εκεί τη νύχτα περιμένοντας εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 86 χρόνια. Οι ερευνητές συνέκριναν την εξέλιξη σε 2 ομάδες. Οσους έμειναν στα Επείγονται από τα μεσάνυχτα ως τις 8 το πρωί και όσους εισήχθησαν για νοσηλεία πριν τα μεσάνυχτα.

Ο συγγραφέας της μελέτης Yonathan Freund, αποκάλεσε την περίοδο μελέτης (Δεκέμβριος 2022) ‘’περίεργο διάστημα’’ επειδή στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υπήρχε τριπλή επιδημία γρίπης, κορωνοιού και RSV.

Η ανάλυση έδειξε ότι άνθρωποι που παρέμειναν τη νύχτα στα Επείγοντα πέθαναν κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο με 40% υψηλότερο ποσοστό έναντι όσων μεταφέρθηκαν σε θάλαμο πριν τα μεσάνυχτα.

Το ποσοστό θνησιμότητας σε όσους έμειναν τη νύχτα στα Επείγοντα ήταν 15.7%, έναντι 11.1% όσων μεταφέρθηκαν σε θάλαμο πριν τα μεσάνυχτα.

Το αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας κατά την παραμονή στο νοσοκομείο, έχοντας περάσει μια νύχτα στα Επείγοντα, ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στους ανθρώπους που δεν ήταν πλήρως αυτόνομοι.

Άνθρωποι που πέρασαν τη νύχτα στα Επείγοντα επίσης είχαν μεγαλύτερο ποσοστό άλλων προβλημάτων υγείας κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο έναντι της άλλης ομάδας.

Η νυχτερινή παραμονή στα Επείγοντα συνδέθηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο νέων προβλημάτων υγείας.

Νέα προβλήματα στα οποία εστίασαν οι ερευνητές ήταν πτώσεις, λοιμώξεις, αιμορραγία, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, έλκη πίεσης και θρόμβωση.

Άνθρωποι που παρέμειναν τη νύχτα στα Επείγοντα ήταν επίσης πιο πιθανό να παραμείνουν περισσότερο διάστημα στο νοσοκομείο.

 

Πηγές:
JAMA Internal Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου