Δεν χρειάζεται να έγινε κάτι άσχημο ή δραματικό μέσα στις γιορτές σας για να αισθανθείτε άσχημα μόλις τελειώσουν. Μπορεί να έχει να κάνει και με το ίδιο το γεγονός ότι έφυγαν οι γιορτές. Ότι μπήκε ένας νέος χρόνος ή ότι πρέπει να συνεχίσετε τη ρουτίνα σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μη νιώθει κάποιος καλά μετά τις γιορτές και δεν έχει νόημα να τους αναλύσουμε ξεχωριστά. Μπορούμε να κάνουμε κάτι πιο χρήσιμο.

Να ρίξουμε μια ματιά σε συμβουλές για το πώς να νιώσουμε καλύτερα, για παράδειγμα.

Αρχικά, γιατί συμβαίνει;

Τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με το ότι φεύγει το γιορτινό πνεύμα, που από μόνο του έκανε τις ημέρες να μοιάζουν ξεχωριστές. Η επιστροφή στη ρουτίνα δεν σημαίνει καλά νέα για τους περισσότερους ανθρώπους, και στην καλύτερη μπορεί να σημαίνει ότι θα γυρίσουν στη δουλειά την επομένη. Δεν είναι και ό,τι πιο ενθαρρυντικό μετά τις χαρές των γιορτών.

Συμβαίνει, επίσης, πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζετε. Όσο περισσότερο δεν ντρέπεστε να μιλάτε για αυτό με φίλους και συγγενείς, θα παρατηρήσετε ότι σε πολύ κόσμο παρουσιάζονται αρνητικά συναισθήματα μετά τις γιορτές.

Είναι κάτι διαφορετικό; Κάτι πιο ανησυχητικό;

Αν μιλάμε για κατάθλιψη, θα έπρεπε να είναι σύμπτωση να σας πιάσουν τα συμπτώματα ακριβώς μετά τις γιορτές - μάλλον θα τα είχατε παρατηρήσει και από πριν. Σε κάθε περίπτωση, το ένα θετικό με όλες τις εποχικές μορφές κατάθλιψης είναι πως αντιμετωπίζονται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο: Ψυχοθεραπεία και λίγη σωστή ρουτίνα.

Τρόποι αντιμετώπισης

*Είναι πολύ πιθανό η διατροφή σας μέσα στις γιορτές να ξέφυγε λίγο. Επιστρέψτε σε ένα πιο ισορροπημένο πλάνο διατροφής και η διάθεσή σας μπορεί να βελτιωθεί.

*Κοιμηθείτε αρκετά. Επίσης μέσα στις γιορτές είναι συχνό φαινόμενο να κοιμόμαστε σε πιο άτακτες ώρες. Προσπαθήστε να φτιάξετε τον ύπνο σας και αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειάς σας, καθώς και τη διάθεσή σας.

*Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, ειδικά αν το είχατε παρακάνει μέσα στις γιορτές.

*Κάντε λίγη χαλαρή γυμναστική, η οποία θα βοηθήσει το σώμα σας να επανέλθει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα νοσοκομεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύστημα κοστολόγησης DRG
1 ευρώ για εμβολιασμό αποφέρει όφελος 4 ευρώ στην Οικονομία
ΕΟΦ: 20 προϊόντα μελιού που περιέχουν δραστικές ουσίες [κατάλογος]