Νέα έρευνα έδειξε ότι η νευρική ανορεξία συνδέεται με το να είναι κάποιο πρωινός τύπος.

Η έρευνα επιστημόνων από το Massachusetts General Hospital, το University College London και το University of the Republic στην Ουρουγουάη αποκάλυψε σχέση μεταξύ νευρικής ανορεξίας και κινδύνου για αυπνία,

Η έρευνα στόχευε να κατανοηθεί η σχέση αξιολογώντας γονίδια που συνδέονται με τη νευρική ανορεξία, τον κιρκάδιο ρυθμό και αρκετά χαρακτηριστικά ύπνου όπως η αυπνία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το να ξυπνά κάποιος νωρίς θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο για νευρική ανορεξία και οτι η νευρική ανορεξία θα μπορούσε να οδηγεί κάποιον στο να ξυπνά νωρίς. Φάνηκε επίσης σχέση μεταξύ νευρικής ανορεξίας κα αυπνίας.

Όταν αξιολόγησαν περαιτέρω τη σχέση με την αυπνία με το Mass General Brigham Biobank αναπτύσσοντας σκορ γενετικού κινδύνου για νευρική ανορεξία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σκορ γενετικού κινδύνου συνδεόταν πράγματι με υψηλότερο κίνδυνο ανορεξίας.

Ο Hassan S Dashti, δήλωσε ότι τα ευρήματα εμπλέκουν τη νευρική ανορεξία ως πρωινή διαταραχή σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ψυχικές διαταραχές που βασίζονται στο βράδυ και στηρίζουν τη σχέση μεταξύ ανορεξίας και αυπνίας, όπως φάνηκε σε προηγουμένης έρευνες

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου