Έχοντας αφήσει πίσω την εορταστική περίοδο, το κοκτέιλ λοιμώξεων εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες και να πιέζει το σύστημα υγείας. Οι κλινικές των νοσοκομείων είναι πλήρεις με περιστατικά κυρίως κορωνοϊού και σε μικρότερο βαθμό γρίπης τύπου Α και άλλων λοιμώξεων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων η κορύφωση του μικτού αυτού κύματος είναι ακόμη μπροστά μας.

«Όπως λένε και οι συνάδελφοι που αναλύουν το ιικό φορτίο στα λύματα, διανύουμε ακόμη την ανηφόρα», λέει στο iatronet.gr ο καθηγητής Παθολογίας, Χρήστος Σαββόπουλος, διευθυντής στην Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Οι θάλαμοι νοσηλείας για περιστατικά COVID-19 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι πλήρεις, με τις προσελεύσεις και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 50% στις τελευταίες εφημερίες.

Ο καθηγητής σκιαγραφεί τη σημερινή εικόνα και καλεί τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα για τον κορωνοϊό, όπως έχουν κάνει ήδη οι περισσότεροι για τη γρίπη. Παράλληλα, απευθύνει συμβουλές για την προστασία ευπαθών και παιδιών, με κύρια σύσταση να μην αφήνουν τον πυρετό να επιμένει πάνω από τις δύο μέρες.

«Είμαστε σε υπερπληρότητα»

«Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε αυτό το επιδημικό κύμα σε σχέση με τα προηγούμενα που έχουμε βιώσει: Δεν είναι αμιγώς από κορωνοϊό, αλλά μικτό. Έχει ένα κοκτέιλ λοιμώξεων -από κορωνοϊό, ιό γρίπης με πιο συχνό τον τύπο Α, συγκυτιακό ιό RSV κυρίως σε παιδιά, αλλά και άτυπες λοιμώξεις- που δημιουργεί μια πίεση στα νοσοκομεία», παρατηρεί ο κ.Σαββόπουλος.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εδώ και αρκετούς μήνες δεν λειτουργεί κλινική COVID-19, αλλά θάλαμοι για ασθενείς COVID-19 μέσα στις επί μέρους κλινικές, που συνεισφέρουν η κάθε μία με το δικό της μερίδιο.

«Είμαστε σε υπερπληρότητα. Αν στις γενικές μας εφημερίες πριν ένα μήνα προσέρχονταν 12 με 15 περιστατικά και βάζαμε για νοσηλεία 2 ως 5, τώρα προσέρχονται 30 περιστατικά και εισάγονται τα 12 με 15», επισημαίνει, καλώντας τους πολίτες να λαμβάνουν τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να προστατεύσουν τους ίδιους, τους γύρω τους, αλλά και να επιτρέψουν στο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στην πίεση.

Οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 ασθενείς στην πλειονότητά τους εκδηλώνουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και δεν κάνουν συχνά πνευμονίες όπως συνέβαινε με παλιότερες παραλλαγές του ιού. «Όμως σε άτομα με πολυνοσηρότητες καταλαβαίνει κανείς ότι οποιαδήποτε λοίμωξη, πόσω μάλλον η COVID, απορρυθμίζει τις εύθραυστες ισορροπίες των άλλων συμπτωμάτων», σημειώνει ο κ.Σαββόπουλος και εξηγεί: «Ένας καρδιοπαθής, ένας διαβητικός που έχει μια καλή ρύθμιση, ένας άνθρωπος με καρδιακή ανεπάρκεια, με χρόνια πνευμονοπάθεια, ένας καρκινοπαθής, μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά και τελικά να χρειαστεί εισαγωγή, όχι πλέον γιατί έχει μια εικόνα πνευμονίας όπως ξέραμε με τη Δέλτα ή τη Βήτα παραλλαγή παλιότερα, αλλά γιατί απορρυθμίζεται και παρουσιάζει επίπτωση της λοίμωξης από άλλα όργανα και ιστούς».

Εμβόλιο ακόμη και τώρα

Οι εισαγωγές για γρίπη είναι στο 1/5 σε σχέση με αυτές για COVID-19, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν βαρύτερη εικόνα, προκαλώντας και πνευμονίες.

«Το εμβόλιο για τη γρίπη έχει προστατεύσει και γι’ αυτό βλέπουμε αναλογικά με την COVID πολύ μικρότερη προσέλευση», σημειώνει ο καθηγητής, παρατηρώντας πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή για τη γρίπη στις ομάδες – στόχους, αλλά όχι και για τον κορωνοϊό, όπου παρατηρείται απροθυμία εμβολιασμού.

«Είδαμε ότι το πρώτο πράγμα που είπε και ο νέος υπουργός Υγείας είναι πως οι γιατροί πρέπει να συνεισφέρουν ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Είναι σημαντικό να πειστούν να το κάνουν ακόμη και τώρα», υπογραμμίζει, προσθέτοντας: «Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται μετά τις δύο – τρεις εβδομάδες, αλλά μελέτες έχουν δείξει πως και νωρίτερα, στην εβδομάδα ή στο δεκαήμερο, υπάρχουν κάποια αντισώματα, μια πρώτη ανοσοενίσχυση του αμυντικού μας συστήματος».

Δεν αφήνουμε τον πυρετό να επιμένει

Με το επιδημικό κύμα να μην έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, ο καθηγητής Παθολογίας συνιστά στον πληθυσμό να λαμβάνει κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, αποφεύγοντας στενές επαφές και υπερβολικούς συνωστισμούς και συμβάλλοντας στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης αναπνευστικών ιών, αλλά και μικροβίων.

«Όταν εκδηλωθεί συμπτωματολογία, αυτός που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα σαφώς μπορεί να περιμένει και μια και δυο και τρεις μέρες, όπως σε μια οποιαδήποτε ίωση, με ξεκούραση, περιορισμό στο σπίτι, καλή τροφή και βιταμίνες, που μπορεί να λαμβάνει σε φυσική γευστική μορφή από φρούτα και όχι από χάπια», επισημαίνει. Όμως, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς και τα παιδιά, είναι καλό να εξεταστούν και να εκτιμηθούν από την αρχή, ώστε να παρακολουθούνται και να λάβουν –αν χρειαστεί- έγκαιρα την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

«Σε κάθε περίπτωση, αν ο πυρετός επιμένει μετά τις δύο μέρες, επικοινωνούμε με τον οικογενειακό μας γιατρό ή επισκεπτόμαστε την κοντινότερη νοσηλευτική μονάδα για εκτίμηση», αναφέρει ο κ. Σαββόπουλος και καταλήγει: «Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ιούς, αλλά και για τα μικρόβια. Όταν τα χτυπήσεις από την αρχή έχουν καλή πρόγνωση. Αν όμως τα αφήσεις μια εβδομάδα, έχει κατακλυστεί όλος ο οργανισμός, έχει μπει στο αίμα και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου