Όλοι έχουμε νιώσει έντονο στρες και μάλλον θυμόμαστε ότι δεν είναι και η περίοδος που είχαμε την πιο καθαρή σκέψη. Και για πολλούς ανθρώπους που το έντονο στρες γίνεται χρόνιο πρόβλημα, οι παρεμβατικές, αρνητικές σκέψεις μπορούν να επηρεάζουν την καθημερινότητα με πολύ άσχημο τρόπο. Τα συμπτώματα του στρες μπορούν να είναι όμως και σωματικά, όπως έντονη εφίδρωση, τρέμουλο, ζαλάδες και αυξημένοι παλμοί της καρδιάς.

Μια κρίση άγχους μπορεί να προκληθεί από αμέτρητους παράγοντες και τις περισσότερες φορές δεν είναι από πράγματα που μπορούμε να προβλέψουμε ή να ελέγξουμε αναγκαστικά. Κάποιες φορές μπορεί να είναι κάτι που αγνοούμε ή δεν θέλουμε να ασχοληθούμε, μέχρι που βρίσκει αφορμή να βγει στην επιφάνεια και να εκφραστεί με όλη την ένταση που καταπιέζαμε. Εκείνες τις στιγμές, ακόμα και αν είμαστε σε αρκετά καλή επαφή με τα συναισθήματά μας, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε τι νιώθουμε και γιατί, και το μυαλό μας μπορεί πολύ εύκολα να περάσει από την μια σκέψη στην άλλη, χωρίς λογική σειρά.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερο έλεγχο γίνεται πάνω στις αντιδράσεις του στρες μας είναι να αφιερώνουμε τακτικά χρόνο για να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να χαλαρώνουμε, ώστε να μη μαζεύονται πολλά πράγματα κάτω από την επιφάνεια. Παρ' όλα αυτά, δεν γίνεται πάντα να λειτουργεί αυτό και κάποιες ημέρες το άγχος μας θα νικήσει. Τι μπορούμε να κάνουμε τότε;

Μπορούμε να εφαρμόσουμε τον κανόνα των τριών πραγμάτων, ο οποίος λέει πως όταν νιώθουμε το στρες μας να αυξάνεται επικίνδυνα, μπορούμε να αφιερώσουμε την ενέργειά μας (και την ανησυχία μας) μόνο σε τρία πράγματα. Μπορούμε να φανταστούμε τρία ράφια, για παράδειγμα, που έχουν πάνω από ένα πράγμα που μας προκαλεί στρες αυτή τη στιγμή, αλλά μόλις γεμίσουμε αυτά τα τρία ράφια με τρεις ανησυχίες, δεν υπάρχει χώρος για κάτι άλλο. Συνεπώς, είναι ένας καλός τρόπος να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί πιο παραγωγικά και να θέσει προτεραιότητες. Αυτό θα μας βοηθήσει να επανέλθουμε πιο γρήγορα από μια κρίση άγχους, που θα μπορούσε να μας αφήσει "παράλυτους" για αρκετή ώρα, χωρίς να ξέρουμε από πού να πρωτοπιάσουμε τα προβλήματά μας.

Είναι μια στρατηγική που μπορεί να γίνει βοηθητική με τον καιρό, ακόμα και αν δεν είναι πάντα πρακτική - για παράδειγμα, τι γίνεται όταν έχουμε πάνω από τρεις μεγάλες και σοβαρές ανησυχίες να διαχειριστούμε; Και πάλι, όμως, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην καθημερινή μας ζωή, αν το στρες είναι τακτικός μας σύντροφος, ώστε να καταφέρνουμε να ομαδοποιούμε και να εξουδετερώνουμε τις περιττές ανησυχίες.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε έντονο στρες, λοιπόν, ποιες είναι οι τοπ 3 προτεραιότητές σας; Και μόνο αυτή η σκέψη μπορεί να σας γλυτώσει πολλή ώρα άσκοπης ανησυχίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε