Προβληματισμό προκαλεί η καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος για τον προληπτικό έλεγχο καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί έναν χρόνο πριν, αλλά μία σειρά από τεχνικά ζητήματα οδηγούν σε αναβολή του.

Το μέτρο αφορά έναν ευρύ πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων γυναικών και είναι βέβαιο πως - όσο καθυστερεί - τόσο λιγότερες θα είναι οι περιπτώσεις έγκαιρης διάγνωσης. Ερωτήματα υπάρχουν και ως προς το κατά πόσο θα υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των γυναικών στο πρόγραμμα, δεδομένης της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της πατρίδας μας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως το σύνολο των εργαστηρίων - κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές - μπορούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Η εικόνα, πάντως, είναι πως πολλά από αυτά έχουν προχωρήσει στην προμήθεια συστημάτων και είναι έτοιμα να ανταποκριθούν όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος.

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικρατεί σιγή για το θέμα, ενώ η προσωρινή αναστολή εφαρμογής του προγράμματος, είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Οι πληροφορίες από την Αριστοτέλους αναφέρουν πως τα SMS αναμένεται να αποσταλούν στις δικαιούχους του προγράμματος (γυναίκες 21 έως 65 ετών) στις αρχές του 2024 και θα περιλαμβάνουν δωρεάν τεστ Παπ, δωρεάν HPV DNA test, δωρεάν κολποσκόπηση, ακόμη και βιοψία για τις γυναίκες που θα εντοπιστούν με σχετικά ευρήματα.

Σύμφωνα με αρχική ενημέρωση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, το πρόγραμμα επρόκειτο να ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου. Είχαν, μάλιστα, κληθεί οι ιδιώτες πάροχοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, το οποίο έχει προϋπολογισμό 103,1 εκατομμύρια ευρώ και ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.

Η καθυστέρηση υπονομεύει τους στόχους του προγράμματος, που είναι η εναρμόνιση της χώρας μας με τη διεθνή και ευρωπαϊκή στρατηγική έως το έτος 2030. Στους στόχους περιλαμβάνεται το 70% των γυναικών να εξεταστούν προληπτικά για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας σε ηλικία 35 ετών και εκ νέου στα 45 έτη. Στο ίδιο πλαίσιο, το 90% των γυναικών με προκαρκινικές βλάβες θα πρέπει να έχει λάβει θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα.

Υποδομή

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο βιοπαθολόγος και υπεύθυνος της Ανάλυσης Ιατρική Σπύρος Γέρου, σημείωσε πως 3 - 4 εργαστήρια είναι διαπιστευμένα για τις συγκεκριμένες εξετάσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα, στο οποίο μπορούν να μετάσχουν άλλα 8 - 10.

Σε σχέση με την καθυστέρηση, τονίζει πως θα αποτελέσει λύση για χιλιάδες γυναίκες: "Τα τελευταία χρόνια, υποβάλλονται χιλιάδες γυναίκες σε μοριακή εξέταση, με το καθεστώς της κάλυψης που προβλέπεται από τον ασφαλιστικό τους φορέα", αναφέρει ο κ. Γέρου, για να διευκρινίσει:

"Οι ανασφάλιστες δεν έχουν πρόσβαση και την οικονομική δυνατότητα να υποβληθούν στην εξέταση και να επωφεληθούν των προτερημάτων της, που είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσες βρεθούν να φέρουν τον τύπο του HPV δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκδηλώσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Μπαίνουν, όμως, στη διαδικασία της παρακολούθησης, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπευτική παρέμβαση, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο".

Σύμφωνα με τον κ. Γέρου, για όσα εργαστήρια δεν μπορούν να εκτελέσουν την εξέταση, υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με όσα έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία, ώστε να απλωθεί μία βεντάλια και να καλύψει τις γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων - Γυναικολόγων Ελλάδος Λουκάς Κλέντζερης σημειώνει πως το πρόγραμμα εντάσσεται στον στόχο "90 - 70 - 90" που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με τον οποίο ζητείται, έως το 2030, να έχει εμβολιαστεί κατά του HPV το 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών, το 70% των γυναικών 35 – 45 ετών να έχουν κάνει τα διαγνωστικά τεστ υψηλής ακρίβειας και το 90% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου της μήτρας να λαμβάνουν θεραπεία και φροντίδα.

Ο κ. Κλέντζερης αναφέρει πως η καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος παρατηρείται επειδή το σύστημα στη χώρα μας δεν είναι έτοιμο να διασφαλίσει τις ιδανικές συνθήκες που απαιτούνται. Δεν υπάρχει πληροφόρηση προς τους γιατρούς για το πώς θα γίνονται, πώς θα αποζημιώνονται οι εξετάσεις και πώς θα λαμβάνονται τα υπό εξέταση δείγματα.

Την ίδια ώρα, μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία μπορούν να πραγματοποιήσουν τις υψηλής ποιότητας αναλύσεις που απαιτούνται, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το ίδιο ισχύει για μικρότερες μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόληψη

Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή του προγράμματος, ο τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μπουλμπασάκος ανέφερε στο iatronet.gr πως πρέπει να δίνεται έμφαση στις προληπτικές δράσεις, καθώς "κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν".

"Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να ξεκινήσει όλες τις δράσεις προληπτικής Ιατρικής που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)", τονίζει ο κ. Μπουμπλασάκος, σημειώνοντας πως ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου της μήτρας: "Πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή, όπως και το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, που έχει προταθεί από την Πνευμονολογική Εταιρεία και αφορά τους πιο ευάλωτους πολίτες. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για την υγεία του πληθυσμού, αλλά και για τα οικονομικά της Υγείας".

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και πρέπει να μπει ψηλά στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα