Σε μείωση της ανοσίας του πληθυσμού κατά των ιικών και βακτηριακών παθογόνων του αναπνευστικού, οδήγησαν τα μέτρα προστασίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό αυξάνει την επίπτωση, σε μία περίοδο που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, η οποία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. 

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στο κείμενο των ειδικών του ECDC σημειώνεται πως αρκετά ιικά και βακτηριακά παθογόνα του αναπνευστικού αναμένεται να συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε μεταβλητά επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες και να συμβάλλουν στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό είναι χαρακτηριστικό κάθε χειμερινής περιόδου.

Η ευρεία εφαρμογή προστατευτικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε πολύ χαμηλή κυκλοφορία ιικών όσο και βακτηριακών παθογόνων του αναπνευστικού, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανοσίας του πληθυσμού.

Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την επιβάρυνση των αναπνευστικών ασθενειών αυτόν τον χειμώνα, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων με λίγες ή καθόλου προϋπάρχουσες εκθέσεις, όπως τα μικρά παιδιά.

  • Ο κορωνοϊός συνεχίζει να έχει μεγαλύτερη διασπορά από την εποχική γρίπη, με τη σοβαρή νόσηση να αφορά κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
  • Η δραστηριότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) αυξάνεται σταθερά από την περασμένη εβδομνάδα, προκαλώντας μεγαλύτερη επιβάρυνση στα παιδιά έως 4 ετών.
  • Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αν και ορισμένες χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), αναφέρουν αυξημένη δραστηριότητα.

Η κυκλοφορία των ιών της γρίπης αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, αν και δεν είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η περίοδος και εάν τα διαθέσιμα εμβόλια θα ταιριάζουν καλά με τα κυκλοφορούντα στελέχη.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρθηκαν αυξήσεις στις λοιμώξεις του αναπνευστικού που οφείλονται στο μυκόπλασμα της πνευμονίας.

Έπειτα από σημαντικές αυξήσεις στη θνητότητα από όλες τις αιτίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι θάνατοι επιστρέφουν στα προ-πανδημικά επίπεδα στην Ευρώπη. Αυξημένα επίπεδα καταγράφονται στις ηλικίες 65 ετών και άνω, οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή την εποχή του χρόνου.

Ετοιμότητα ΜΕΘ

Οι ειδικοί του ECDC καλούν τους υπεύθυνους των χωρών να αυξήσουν τη χωρητικότητα των ΜΕΘ, στα νοσοκομεία ενηλίκων και Παίδων.

Υπενθυμίζουν, δε, στους κλινικούς γιατρούς πως η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών θεραπειών κατά της CoViD και της γρίπης μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή ασθένεια σε ευάλωτες ομάδες.

Αναδεικνύουν και τη σημασία των εμβολιασμών κατά της εποχικής γρίπης, της CoVID και του RSV, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της εξέλιξης της λοίμωξης σε σοβαρή ασθένεια.

Συστάσεις

Σε σχέση με τα άλλα μέτρα προστασίας, τονίζουν πως πρέπει να υπάρχει στοχευμένη καθοδήγηση για τις ομάδες κινδύνου, τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και τους φροντιστές των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν εμβολιασμό, παραμονή στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα, τήρηση των οδηγιών για τον βήχα και το φτέρνισμα, καλή υγιεινή των χεριών, κατάλληλος αερισμός των εσωτερικών χώρων και προώθηση των κατάλληλων μέτρων δημόσιας υγείας.

Άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια (καθώς και οι φροντιστές και οι στενές επαφές τους) θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας προσώπου όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου