Σύμφωνα με μελέτη, η κλιματική αλλαγή απειλεί να προκαλέσει πολλά εκατομμύρια θανάτους τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και σοβαρές ασθένειες και υψηλό κόστος για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι πλημμύρες αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης "Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για την παγκόσμια υγεία" που δημοσιεύθηκε την σήμερα στο Νταβός από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και την εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman.

Οι συντάκτες της μελέτης αναλύουν έξι βασικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: Πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, τροπικές καταιγίδες, δασικές πυρκαγιές και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Η μελέτη βασίζεται στο μεσαίο σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για την αύξηση της θερμοκρασίας έως το 2100, το οποίο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε τότε να προκαλέσει έως και 14,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως έως το 2050. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να επωμιστούν πρόσθετο κόστος συνολικού ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο οι πλημμύρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν 8,5 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2050 - όχι μόνο άμεσα, αλλά και έμμεσα μέσω ζημιών στις καλλιέργειες, αυξημένων μολυσματικών ασθενειών και υψηλότερης υγρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές ασθένειες. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με τις πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές της, θα επηρεαστεί έντονα.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναμένουν ότι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, 3,2 εκατομμύρια θάνατοι, θα προκληθεί από τις ξηρασίες - κυρίως λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της μειωμένης ποιότητας του νερού και των λιγότερο γόνιμων εδαφών στη θνησιμότητα των παιδιών, για παράδειγμα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι καύσωνες θα μπορούσαν να κοστίσουν περίπου 1,6 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2050, ιδίως στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με την έκθεση, θα υπάρξει επίσης αύξηση των ασθενειών και των περιπτώσεων επαγγελματικής ανικανότητας. Οι θερμότερες θερμοκρασίες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική εξάπλωση των κουνουπιών, καθιστώντας την ελονοσία, τον δάγκειο πυρετό και τις λοιμώξεις Ζίκα πιο συχνές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Συνολικά, ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την πανδημία του κορωναϊού, οι κυβερνήσεις και ο παγκόσμιος κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να προετοιμαστούν για αυτή την εξέλιξη, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης. Τα αποτελέσματα της έκθεσης θα συζητηθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Πέμπτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου