Άνθρωποι που πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά τους είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος ή την κατάθλιψη έναντι αυτών που χρησιμοποιούν άλλα μέσα μεταφοράς, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ανάλυση σε 380.000 ανθρώπους που ζούσαν στη Σκωτία δείχνει ότι η μετακίνηση με ποδήλατο μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ενώ προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η μετάβαση στη δουλειά με το ποδήλατο ωφελεί την ψυχική υγεία, οι περισσότερες αφορούσαν μικρό αριθμό συμμετεχόντων και αυτοαναφορές όσον αφορά τις μετρήσεις ψυχικής υγείας.

Eρευνητές στο Εδιμβούργο συνδύασαν στοιχεία για 378.253 ανθρώπους 16-74 ετών το 2011 με αρχεία συνταγογραφήσεων των επόμενων 5 ετών.

Οι συμμετέχοντες ζούσαν στο Εδιμβούργο ή τη Γλασκώβη έμεναν σε απόσταση 1,6 χλμ. από ποδηλατοδρόμους και δεν είχαν λάβει συνταγές για προβλήματά ψυχικής υγείας στην έναρξη της έρευνας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μείωση 15% στις συνταγές για κατάθλιψη ή άγχος σε όσους πήγαιναν στη δουλειά τους με ποδήλατο, στα 5 χρόνια μετά το 2011. Η μετακίνηση με ποδήλατο οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση συνταγών ψυχικής υγείας στις γυναίκες έναντι των αντρών.

Η έρευνα χρησιμοποίησε το γεγονός ότι κατά τα άλλα παρόμοιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πηγαίνουν με το ποδήλατο στην εργασία τους αν ζουν κοντά σε ποδηλατόδρομο.

Ηταν πιο πιθανό να μιμηθεί η έρευνα μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή και να συγκρίνει την ψυχική υγεία όσων πήγαιναν με το ποδήλατο στην εργασία τους έναντι άλλων μέσων μεταφοράς, αλλά που κατά τα άλλα ήταν συγκρίσιμα.

Οι άντρες ήταν πιο πιθανό να πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά.

Ο καθηγητής Chris Dibben δήλωσε οτι το εύρημα πως το οικονομικό και προσιτό μέσο μετάβασης στην εργασία επίσης ενισχύει την ψυχική υγεία, υποδεικνύει ότι πολιτική επένδυσης σε ποδηλατοδρόμους και ενθάρρυνση της μετακίνησης με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να έχουν ευρεία οφέλη-στην ψυχική υγεία αλλά και στο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Epidemiology.

Πηγές:
International Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]