Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Χρειάζεται για εκατοντάδες σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης τοξινών όπως το αλκοόλ. Καθώς είναι το πρώτο όργανο που αναγνωρίζει το αλκοόλ που έχουμε πιει, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι το πιο ευαίσθητο στις επιδράσεις του. Ωστόσο, άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και της καρδιάς, μπορούν επίσης να καταστραφούν από τη μακροχρόνια βαριά χρήση αλκοόλ.

Υπάρχει ένα φάσμα ασθενειών του ήπατος που κυμαίνεται από την εναπόθεση λίπους (λιπώδες ήπαρ) μέχρι το σχηματισμό ουλών (κίρρωση) και συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα μέχρι τα πολύ τελευταία στάδια της βλάβης.

Στην αρχή, το αλκοόλ προκαλεί αύξηση λίπους στο συκώτι. Αυτό το λίπος προκαλεί φλεγμονή. Ως απάντηση, το συκώτι προσπαθεί να αυτοθεραπευθεί, δημιουργώντας ουλώδη ιστό. Αν αυτό συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, ολόκληρο το συκώτι μπορεί να γίνει ένα πλέγμα ουλών με μικρές νησίδες λειτουργικού ήπατος ενδιάμεσα—αυτό είναι η κίρρωση. Στα τελευταία στάδια της κίρρωσης, όταν το συκώτι δεν μπορεί να λειτουργήσει, οι άνθρωποι μπορεί να κιτρινίσουν (ίκτερος), να διογκωθούν με υγρά και να αισθάνονται υπνηλία και σύγχυση. Αυτό όχι μόνο είναι σοβαρό και μπορεί να αποβεί και θανάσιμο. Η μακροχρόνια και βαριά χρήση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών και κίρρωσης.

Ευτυχώς, υπάρχουν καλά νέα. Σε άτομα με λιπώδες ήπαρ, μετά από μόλις δύο-τρεις εβδομάδες από τη διακοπή του αλκοόλ, το συκώτι μπορεί να επουλωθεί και να φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά όσο πριν. Σε άτομα με φλεγμονή του ήπατος ή ήπιες ουλές, ακόμη και εντός επτά ημερών από τη διακοπή του αλκοόλ, παρατηρούνται αξιοσημείωτες μειώσεις στο ηπατικό λίπος, στη φλεγμονή και στις ουλές. Η διακοπή της χρήσης αλκοόλ για αρκετούς μήνες επιτρέπει στο συκώτι να επουλωθεί και να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Σε όσους πίνουν πολύ με πιο σοβαρές ουλές ή ηπατική ανεπάρκεια, η διακοπή του αλκοόλ για αρκετά χρόνια μειώνει την πιθανότητα επιδείνωσης της ηπατικής ανεπάρκειας και του θανάτου. Ωστόσο, τα άτομα που πίνουν πολύ μπορεί να είναι σωματικά εξαρτημένα από το αλκοόλ και η ξαφνική διακοπή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. Στην ήπια μορφή του, αυτό προκαλεί τρέμουλο και εφίδρωση. Αλλά αν είναι σοβαρό, μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, κρίσεις και ακόμη και θάνατο. Αν πίνετε πολύ, δεν είναι καλή ιδέα να σταματήσετε ξαφνικά. Ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Άλλα οφέλη

Η διακοπή του ποτού έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στον ύπνο, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αρτηριακή πίεση. Η αποφυγή του αλκοόλ για μεγάλες περιόδους μειώνει επίσης τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου (συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου) και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα