Ο  FDA ενέκρινε την πρώτη ιατρική συσκευή με τεχνητή νοημοσύνη που σχεδιάστηκε να βοηθά τους γιατρούς να εντοπίζουν τον καρκίνο του δέρματος.

Aν και δεν προορίζεται για χρήση ως πρωταρχικό εργαλείο διάγνωσης, η τεχνολογία της αξιολογεί περαιτέρω δερματικές αλλοιώσεις που ήδη οι γιατροί έχουν χαρακτηρίσει ύποπτες.

Η συσκευή χειρός χρησιμοποιεί φασματοσκοπία με τεχνητή νοημοσύνη για να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά βλάβης σε κυτταρικό επίπεδο και κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Η συσκευή DermaSensor, δίνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που βασίζεται σε στοιχεία από 4.000 καλοήθεις και κακοήθεις αλλοιώσεις, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η συσκευή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με όλες τις σχετικές κλινικές πληροφορίες από την κλινική αξιολόγηση, όπως οπτική ανάλυση της αλλοίωσης από γιατρούς που δεν είναι δερματολόγοι.

Ο FDA πρόσθεσε οτι το DermaSensor προορίζεται για ασθενείς 40 ετών και άνω.

Εκτός του ότι συμβάλλει στη διάγνωση μελανώματος, η συσκευή μπορεί επίσης να αξιολογήσει σπίλους για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ο FDA πρόσθεσε οτι χρειάζεται επιπλέον δοκιμή επικύρωσης σε ασθενείς από αντιπροσωπευτικές δημογραφικές ομάδες, περιλαμβανομένων ανθρώπων που έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο δέρμα.
 

Πηγές:
Φωτο: DermaSensor Inc./HealthDay News

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV