Η κατάργηση των μεγάλων ποτηριών κρασιού σε εστιατόρια και μπαρ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, έδειξε νέα έρευνα του University of Cambridge.

Η μελέτη έγινε σε 21 pub και bar στη Βρετανία sόπου αφαιρέθηκε η επιλογή σερβιρίσματος σε μεγάλο ποτήρι κρασιού, που χωρά 250ml.

Tα ευρήματα έδειξαν μέση μείωση 8% στις πωλήσεις κρασιού στα μπαρ.

Παρά τη μείωση, η έρευνα έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες των μπαρ δεν είχαν οικονομικές απώλειες καθώς τα μικρότερα ποτήρια συνήθως έχουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Η έρευνα δεν έδειξε αύξηση στις πωλήσεις μπύρας ή μιλήτη κατά την περίοδο της έρευνας, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι δεν αναπλήρωσαν την κατανάλωση πίνοντας άλλα ποτά.

Αν και η μείωση κατά 8% είναι μέτρια, η μελέτη έδειξε ότι η απομάκρυνση του μεγάλου μεγέθους σερβιρίσματος θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στρατηγική για να ενθαρρύνονται οι πελάτες να πίνουν λιγότερο.

Η μέθοδος θα μπορούσε να συμβάλλει σε καλύτερη δημόσια υγεία.

Υπολογίζεται ότι το 2016, η κατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Η Δρ. Ελένη Μάντζαρη, του University of Cambridge, δήλωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν συγκεκριμένο αριθμό ‘μονάδων’ άσχετα από το μέγεθος της μερίδας.

Η Dame Theresa Marteau, δήλωσε ότι η απομάκρυνση του μεγάλου ποτηριού κρασιού σε 21 μπαρ μείωσε τον όγκο του κρασιού που πουλήθηκε, ευθυγραμμιζόμενο με τις έρευνες που δείχνουν οτι μικρότερες μερίδες μειώνουν την ποσότητα κατανάλωσης.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει καινοτόμα παρέμβαση για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας μειώνοντας την ποσότητα αλκοόλ που κάποιος καταναλώνει.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
171η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα Ψαρά
Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών [μελέτη]
Με καρκίνο η βολεϊμπολίστρια Πέννυ Ρόγκα