Άνθρωποι που χάνουν κιλά για να βοηθηθεί η ρύθμιση του διαβήτη τους έχουν και άλλα οφέλη στην υγεία, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ουσιαστική απώλεια βάρους που οδήγησε σε ακόμα και βραχεία ύφεση του διαβήτη τύπου 2 επίσης οδήγησε σε μειωμένο ποσοστό καρδιοπάθειας κατά 40% και 33% χαμηλότερο για νεφρική νόσο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.145 υπέρβαρους ή παχύσαρκους με διαβήτη τύπου 2 για 12 χρόνια.

Περίπου στο 18% δόθηκε τυχαία εντατική δίαιτα και σχέδιο τρόπου ζωής και κατέληξαν να ελέγξουν τον διαβήτη έως το σημείο να μη χρειάζονται φάρμακα, ενώ είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.

Αυτοί είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής και νεφρικής νόσου έναντι όσων δεν εμφάνισαν ύφεση.

Επιπλέον ο κίνδυνος καρδιακής ή νεφρικής νόσου μειώθηκε περισσότερο σε ανθρώπους με πιο μακροπρόθεσμη ύφεση.

Οσοι εμφάνισαν ύφεση για τουλάχιστον 4 χρόνια είχαν μείωση 49% για καρδιακή νόσο και μείωση 55% για νεφρική νόσο.

Οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να έχουν ύφεση αν δεν είχαν διαβήτη για πολύ καιρό, αν είχαν καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Δεν είναι εύκολο να παραμείνει κάποιος σε ύφεση. Μόνο το 3% των ασθενών παρέμεναν σε ύφεση έως τον όγδοο χρόνο της έρευνας.

Όμως, ακόμα και βραχυπρόθεσμα επεισόδια ύφεσης συνδέονταν με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής και νεφρικής νόσου σε σύγκριση με ασθενείς που δεν πέτυχαν  ποτέ ύφεση.

Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι η απώλεια βάρους για τον έλεγχο του διαβήτη μειώνει επίσης και τον κίνδυνο καρδιακής και νεφρικής νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Diabetologia.

Πηγές:
Diabetologia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]