Τραγική είναι η κατάσταση με τις απολαβές των νοσηλευτών στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας ρεπορτάζ του iatronet.gr, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας έχει τους χαμηλότερους μισθούς, ο Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει πως η κατάσταση είναι χειρότερη:

"Ένας νεοδιόριστος νοσηλευτής έχει μισθό 800 ευρώ", τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία, για να διευκρινίσει: "Αν είναι κατηγορίας Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) παίρνει 730 ευρώ και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) μόλις 690 ευρώ". 

Όπως εξηγεί, πρόκειται για λιγότερα χρήματα από όσα λαμβάνει ένας ανειδίκευτος εργάτης, εφόσον αυτός δικαιούται επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Οι χαμηλοί μισθοί - αναφέρει - είναι μία από τις βασικές αιτίες για τις μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Άλλες αιτίες είναι οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας και η εργασιακή ανασφάλεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, "κάθε μήνα, αποχωρούν 200 έως 300 νοσηλευτές από το ΕΣΥ, το οποίο στηρίζεται κατά βάση στους 20.000 συμβασιούχους".

"Ένας νοσηλευτής δεν έρχεται να εργαστεί σε δημόσιο νοσοκομείο για 800 ευρώ, ενώ πολλοί από τους ήδη υπηρετούντες εξωθούνται σε παραίτηση", συμπληρώνει.

Αναφερόμενος στον νοσηλευτή, ο οποίος εργάζεται στην Ιρλανδία και έλαβε για την εφημερία των Χριστουγέννων αποζημίωση 820 ευρώ, σχολίασε πως ο Έλληνας νοσηλευτής λαμβάνει για την 24ωρη εφημερία αποζημίωση μόλις 47,1 ευρώ.

Πρόσθετες αμοιβές

"Το σύνολο των πρόσθετων αμοιβών για έναν Έλληνα νοσηλευτή είναι από 120 έως 150 ευρώ τον μήνα", επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

"Ένας νοσηλευτής με 35 χρόνια προϋπηρεσία, λαμβάνει μηνιαίως 1.800 ευρώ μικτά, δηλαδή 1.350 καθαρά", τονίζει.

Για το τι πρόκειται να πράξει η ΠΟΕΔΗΝ για το θέμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει πως η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα δώρα δεν απέδωσε, ενώ η Πολιτεία δεν δέχτηκε να προχωρήσει σε αυξήσεις των υγειονομικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

"Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση είναι πόσο σοβαρό και κρίσιμο είναι το θέμα για το σύστημα Υγείας και τους ασθενείς".

"Όταν ιδρύθηκε το ΕΣΥ, το 1983, οι νοσηλευτές έφευγαν από τον ιδιωτικό τομέα και πήγαιναν στον δημόσιο, όπου υπήρχαν καλύτερες απολαβές και εκπαίδευση. Τώρα, γίνεται το αντίθετο. Αν αυτό συνεχιστεί, ο τελευταίος ας κλείσει και την πόρτα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου