Επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάνης (CHUV) προειδοποίησαν σήμερα για επιδημία παρβοϊού. Αυτή τη στιγμή παρατηρούνται κρούσματα διεθνώς.

Ο παρβοϊός Β19 ενέχει δυνητικά σοβαρό κίνδυνο για το έμβρυο σε έγκυες γυναίκες. Όπως η CoViD ή η γρίπη, μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού. Η ασθένεια είναι ακίνδυνη από μόνη της και περνάει μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα αγέννητα μωρά.

Σε ενήλικες και παιδιά, το παθογόνο προκαλεί συμπτώματα όπως μέτριο πυρετό, πονοκεφάλους, ρινίτιδα ή εξάνθημα στα χέρια, τα πόδια και το σώμα. Στο πρόσωπο, τα παιδιά αναπτύσσουν ένα χαρακτηριστικό κοκκίνισμα στα μάγουλα.

"Στις έγκυες γυναίκες, ωστόσο, ο ιός αυτός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του εμβρύου", δήλωσε ο David Baud, επικεφαλής του μαιευτηρίου στο CHUV στη Λωζάνη.

Εάν μια γυναίκα μολυνθεί από τον παρβοϊό Β19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να μολύνει το έμβρυο. Η πιο επίφοβη επιπλοκή είναι η "εμβρυϊκή αναιμία", η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και ακόμη και στην απώλεια του εμβρύου.

Επιπλέον, ο παρβοϊός B19 μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα του αγέννητου παιδιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων μετά τη γέννηση.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η ενημέρωση των εγκύων γυναικών σχετικά με τον ιό. Η επακόλουθη φροντίδα θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους για την εγκυμοσύνη. Εάν μια έγκυος έρθει σε επαφή με άτομο που έχει προσβληθεί από τον παρβοϊό Β19, θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον γυναικολόγο της. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαπιστώσει αν η ασθενής είναι ήδη προστατευμένη.

Σύμφωνα με τον Baud, η σημερινή επιδημία μπορεί ενδεχομένως να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο ιός κυκλοφορούσε ελάχιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας CoViD και επομένως πολλά βρέφη δεν είχαν εμβολιαστεί. Επομένως, πρόκειται τώρα για ένα φαινόμενο ανάκαμψης. Κρούσματα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες εκτός της Ελβετίας, ιδίως στη Γαλλία και το Ισραήλ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ
Φώσφορος: Τι ρόλο παίζει στον οργανισμό
Πολλά σχόλια και ενστάσεις στις προδιαγραφές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού