Το National Tsing Hua University, σε συνεργασία με το Taipei Medical University, ανέπτυξαν δερματικό επίθεμα που μπορεί να παρακολουθεί το μέγεθος ενός όγκου που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ACS Nano, οι ερευνητές περιγράφουν πώς δημιούργησαν το patch, πώς δρα και πόσο καλή απόδοση είχε σε δοκιμές σε ποντικούς.

Ορισμένοι όγκοι αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και δεν αφαιρούνται λόγω διαφόρων λόγων. Τέτοιοι όγκοι συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα και ακτινοθεραπεία. Οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά το μέγεθός τους για να διαπιστώσουν αν έχουν αποτέλεσμα οι θερπαέιες και οι ασθενείς να πηγαίνουν σε ιατρικά κέντρα για εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πιο απλή μέθοδο να πραγματοποιούν αυτές τις μετρήσεις-εφαρμόζοντας δερματικό επίθεμα που παρακολουθεί συνεχώς το μέγεθος ενός όγκου, με λογισμικό που τρέχει σε smartphone.

Το επίθεμα είναι εύκαμπτο αυτοκόλλητο και μπορεί να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά ενός όγκου. Είναι κατασκευασμένο από μαλακό πλαστικό με κόλλα στη μια πλευρά. Για να χρησιμεύσει ως συσκευή παρακολούθησης, το πλαστικό είναι εμποτισμένο με άφνιο- μέταλλο που δημιουργήθηκε από την ανάμειξη ασημιού και οξυγόνου. Το μέταλλο που προέκυψε κατασκευάστηκε σε νανοσωματίδια 100-nm πριν αναμιχθεί με το πλαστικό.

Όταν κολλά στο δέρμα πάνω από την τοποθεσία ενός όγκου οι ιδιότητες του επιθέματος μεταβάλλονται από αλλαγές στην ευθυγράμμιση των νανοσωματιδίων και των ηλεκτρικών τους ιδιοτήτων για την αποκάλυψη του μεγέθους του όγκου.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το patch σε ποντικούς με όγκους μεγέθους σπυριού ρυζιού και διαπίστωσαν ότι θα μπορούσε με ακρίβεια να παρακολουθεί το μέγεθος του όγκου για έως 7 ημέρες. Η ομάδα σημειώνει ότι το επίθεμα αν περάσει από επιπλέον τεστ και φτάσει σε αγωγή ασθενών, αυτοί θα μπορούσαν να διαπιστώνουν μόνοι τους την πορεία της. Επίσης, τα στοιχεία θα μπορούσαν να αποστέλλονται καθημερινά στον γιατρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποσύρεται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της CoViD
Στα 4,08 δισ. δολ. θα φτάσει η παγκόσμια αγορά της επινεφρίνης έως το 2030
Σοβαρό το κενό της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας