Το λιπώδες ήπαρ, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να αποδειχτεί πιο θανατηφόρο σε γυναίκες που πίνουν αλκοόλ, έναντι των αντρών.

Η στεατική ηπατική νόσος πιθανόν είναι προπομπός πολλών νόσων, όπως της καρδιάς, δήλωσε η Cheng, του Cedar-Sinai's Smidt Heart Institute στο Λος Αντζελες.

Δεν προκαλούνται όλες οι μορφές της νόσου από κατάχρηση αλκοόλ. Δυο υποομάδες στεατικής ηπατικής νόσου συνδέονται με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η αλκοολική ηπατική νόσος και η αλκοολική ηπατική νόσος με μεταβολική δυσλειτουργία.

Η έρευνα περιέλαβε 10.000 ενήλικες των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε μεταξύ 1980 και 1990. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις ήπατος και άλλες.

Το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων εμφάνισε κάποιας μορφής λιπώδη ηπατική νόσο με το πέρασμα του χρόνου και οι άντρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες για την πάθηση έναντι των γυναικών.

Σε 27 χρόνια, γυναίκες με λιπώδη ηπατική νόσο είχαν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας έναντι των αντρών.

Οσον αφορά τις πιθανότητες θανάτου από λιπώδη ηπατική νόσο λόγω αλκοόλ, η διαφορά στα φύλα παρέμενε.

Γυναίκες με την πάθηση είχαν 160% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου έναντι των αντρών με την πάθηση και 83% περισσότερες θνησιμότητας από MetALD, δηλαδή μεταβολικά θέματα-παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, που επίσης μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, γυναίκες με οποιοδήποτε από τους παράγοντες κινδύνου πρέπει να είναι προσεκτικές με το αλκοόλ, καθώς συνδυασμός ποτού και μεταβολικών θεμάτων οδηγεί σε πιο πιθανή συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά