Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τη χθεσινή έγκριση ενισχυμένων κανόνων σχετικά με τη χρήση φθοριούχων αερίων και ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, τα οποία επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν πάνω από το 3% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας χθες, επιτεύχθηκε άλλος ένας στόχος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

 Η χθεσινή έγκριση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030, καθώς και του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Θα εξαλείψει επιπλέον 500 εκατομμύρια τόνους εκπομπών ισοδυνάμου CO2 έως το 2050, ποσότητα που είναι συγκρίσιμη με τις συνδυασμένες ετήσιες εκπομπές της Γαλλίας και του Βελγίου.

 Οι νέοι κανόνες θα καταργήσουν τη χρήση υδροφθορανθράκων (HFC), των συνηθέστερων φθοριούχων αερίων, έως το 2050. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα υφιστάμενα επίπεδα ποσοστώσεων έχουν μειωθεί σημαντικά, περιορίζοντας περαιτέρω τις εισαγωγές και την παραγωγή HFC σε ετήσια βάση.

Έως το 2030, οι HFC που θα διατίθενται στην αγορά της ΕΕ θα μειωθούν σταδιακά κατά 95% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015 και θα καταργηθούν σταδιακά έως τα μέσα του αιώνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου