Είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε αλλαγές στο σώμα μας όσο μεγαλώνουμε, αλλά πώς ακριβώς γερνά το σώμα μας; Ας προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα αναλυτικά, όπως επίσης και να βρούμε τρόπους να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Εγκέφαλος

Η διαδικασία γήρανσης επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου, τη ροή του αίματος και τις γνωστικές λειτουργίες. Σε αντίθεση με άλλα όργανα, ο εγκέφαλος δεν αναγεννά νευρώνες. Αυτό καθιστά κάθε νευρώνα εξαιρετικά πολύτιμο και οποιαδήποτε βλάβη ή μειωμένη ροή αίματος μπορεί να οδηγήσει στην απώλειά τους. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου και ήπια γνωστική έκπτωση. Παράγοντες όπως το τραύμα, η ανεπαρκής ροή αίματος, οι ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών μπορούν να επιδεινώσουν αυτή την πτώση. Επιπλέον, η έλλειψη πνευματικής διέγερσης και το χρόνιο στρες συμβάλλουν επίσης αρνητικά στην υγεία του εγκεφάλου.

Ωστόσο, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου. Ορισμένες συνήθειες μπορούν να εξουδετερώσουν τους επιβλαβείς κινδύνους γήρανσης του εγκεφάλου: Ποιοτικός ύπνος, ασκήσεις εγκεφάλου όπως παζλ και διάβασμα, βελτίωση της διατροφής και αποφυγή επιβλαβών ουσιών όπως ο καπνός και το υπερβολικό αλκοόλ.

Μάτια

Καθώς μεγαλώνουμε, τα μάτια περνούν από πολλές αλλαγές που επηρεάζουν την όρασή μας. Επίσης, η γήρανση καθιστά πιο δύσκολη την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα. Για την καταπολέμηση αυτών των αλλαγών, υπάρχουν προληπτικά μέτρα, όπως το να φοράτε γυαλιά ηλίου για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος. Επιπλέον, μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά —ιδιαίτερα πράσινα, φυλλώδη όπως το σπανάκι και το λάχανο — μπορεί να ενισχύει την υγεία των ματιών.

Αυτιά

Η βαρηκοΐα είναι κοινό πρόβλημα και επηρεάζει έναν στους τρεις ενήλικες άνω των 65 ετών. Συχνά, η αλλαγή στην ακοή είναι σταδιακή, καθιστώντας δύσκολο να γίνει αντιληπτή στην αρχή. Για να αποφύγετε την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία, αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους και χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές.

Καρδιά

Η ηλικία της καρδιάς είναι ένας τρόπος για να κατανοήσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Την καθορίζουν παράγοντες όπως η ηλικία, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, η διατροφή, η άσκηση, και το κάπνισμα. Μια νεότερη ηλικία της καρδιάς συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μπορείτε να μειώσετε την ηλικία της καρδιάς σας υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως:

Διακοπή του καπνίσματος

150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα

Υγιεινή διατροφή με καλά λιπαρά και πρωτεΐνη

Περιορισμός της πρόσληψης αλατιού

Διατήρηση υγιούς βάρους

Διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Πεπτικό σύστημα

Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι λίγο διαφορετικός από το υπόλοιπο σώμα καθώς αντικαθιστά τακτικά τα κύτταρά του. Ωστόσο, η γήρανση μπορεί ακόμα να τον επηρεάσει, και ιδιαίτερα την κινητικότητά του. Η γήρανση μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Οι καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσουμε στη βελτίωση του γαστρεντερικού μας σωλήνα είναι μέσω της διατροφής και της άσκησης. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή, ενώ η τακτική άσκηση διεγείρει τον γαστρεντερικό σωλήνα, διατηρώντας την κινητικότητα και τη δύναμή του.

Αναπαραγωγικό σύστημα

Καθώς μεγαλώνουμε, το αναπαραγωγικό μας σύστημα υφίσταται σημαντικές αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με τις ορμόνες και τη μείωση των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Πρόσφατα, η επιστημονική εστίαση έχει επεκταθεί για να κατανοήσει πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει το σώμα. Η έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζει τον κολπικό ιστό και επίσης το υπόλοιπο σώμα - συμπεριλαμβανομένων των οστών, της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αν και δεν είναι δυνατό να μειωθεί η βιολογική ηλικία του αναπαραγωγικού συστήματος, η διατήρηση της υγείας του είναι εφικτή. Οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό για τεστ Παπ και ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα σας βοηθήσουν.

Αρθρώσεις

Η απώλεια χόνδρου όσο μεγαλώνουμε είναι φυσιολογική. Η άσκηση, όμως, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού. Είναι σημαντική η διατήρηση δυνατών μυών γύρω από τις αρθρώσεις για να ελαφρύνετε το φορτίο τους. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα σας βοηθήσει σημαντικά, επίσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο