Η νηστεία μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη φλεγμονή-διευκολύνοντας πιθανή ίαση πολλών νόσων, αναφέρει νέα έρευνα.

Η φλεγμονή, ενώ είναι φυσική απόκριση σε τραυματισμό ή λοίμωξη μπορεί επίσης να ξεσπάσει λόγω μιας πολυπρωτείνης (φλεγμονόσωμα).

Ερευνητές στη Βρετανία προειδοποιούν τώρα ότι το φλεγμονόσωμα έχει σχέση με χρόνιες νόσους όπως Alzheimer Parkinson και διαβήτη τύπου 2.

Επιστήμονες του University of Cambridge και του National Institute for Health, αποκάλυψαν ότι η νηστεία ή ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του φλεγμονοσώματος.

Η μείωση συμβαίνει αυξάνοντας τα επίπεδα αραχιδονικού οξέος στο αίμα, που δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Ο καθηγητής Bryant εξήγησε ότι έχει γίνει εμφανές τα τελευταία χρόνια ότι ένα φλεγμονόσωμα, το NLRP3, είναι πολύ σημαντικό σε αρκετές νόσους όπως παχυσαρκία και αρτηριοσκλήρυνση,  αλλά επίσης στο Αlzeimer και Parkinson που κυρίως επηρεάζουν ηλικιωμένους στο δυτικό κόσμο.

Η έρευνα δίνει πιθανή εξήγηση για το πώς η αλλαγή της διατροφή ς-συγκεκριμένα με τη νηστεία- προστατεύει από τη φλεγμονή- ιδιαίτερα τη βλαβερή μορφή που υποστηρίζει πολλές νόσους που συνδέονται με τη δυτικού τύπου διατροφή.

Η έρευνα περιέλαβε 21 εθελοντές που κατανάλωσαν γεύμα 500 θερμίδων, νήστεψαν για 24 ώρες και στη συνέχεια κατανάλωσαν ακόμα ένα γεύμα 500 θερμίδων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο περιορισμός θερμίδων αύξησε τα επίπεδα αραχιδονικού οξέος μειώνοντας έτσι τη δραστηριότητα του NLRP3.

Όμως, αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν όταν οι συμμετέχοντες ξανάρχισαν να τρώνε οδηγώντας σε λιγότερη προστασία από τη φλεγμονή.

Η έρευνα ρίχνει φως στη γνώση ότι η δυτικού τύπου διατροφή με τις πολλές θερμίδες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσων που συνδέονται με τη φλεγμονή.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι είναι πρόωρο να ισχυρισθούν ότι η νηστεία είναι προληπτικό μέτρο έναντι νόσων όπως Alzheimer και Πάρκινσον.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι τακτική νηστεία για μακρά περίοδο θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με αυτές τις νόσους.

Προσφέρει επίσης πληροφορίες για τα οφέλη φαρμάκων όπως η ασπιρίνη.

Φυσιολογικά, το αραχιδονικό οξύ διασπάται γρήγορα στον οργανισμό αλλά η ασπιρίνη καταστέλλει τη διαδικασία οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα αραχιδονικού οξέος και μειωμένη φλεγμονή.

Ο καθηγητής Bryant τόνισε ότι η ασπιρίνη δεν θα πρέπει να λαμβάνεται για τη μείωση του κινδύνου μακροπρόθεσμων νόσων χωρίς οδηγίες από γιατρό, καθώς μπορεί να έχει παρενέργειες όπως γαστρορραγία, αν λαμβάνεται για μακρά περίοδο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports.

Πηγές:
Cell Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα