Ερευνητές του E.P. Bradley Hospital Sleep Research Laboratory, Brown University και Providence VA Medical Center, ανακάλυψαν ότι αντί να βελτιώνει τον ύπνο η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού, πριν πάει κάποιος στο κρεβάτι, μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο θα μπορούσε να έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην ποιότητά του και στον ύπνο REM. Επέλεξαν 30 ενήλικες που πέρασαν 3 ημέρες και νύχτες σε εργαστήριο ύπνου σε 2 περιστάσεις, όπου ο εγκέφαλός τους παρακολουθείτο καθώς κοιμόνταν.

Για να αξιολογήσουν την επίδραση της κατανάλωσης ποτού πριν πάνε για ύπνο οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές τους σέρβιραν ένα ρόφημα χωρίς αλκοόλ στη μια περίσταση και ένα ποτό με αλκοόλ στην επόμενη.

Και τις δυο φορές το ποτό καταναλώθηκε μια ώρα πριν πάνε οι εθελοντές για ύπνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα ποτό οδήγησε σε αύξηση του ύπνου αργών κυμάτων τις 3 νύχτες. Μείωσε επίσης τη διάρκεια του ύπνου REM.

Γενικά, διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές μπορούσαν να κοιμούνται πιο γρήγορα μετά την κατανάλωση αλκοόλ αλλά η ποιότητα του ύπνου μειώθηκε λόγω βραχύτερων περιόδων REM.

Παρατήρησαν επίσης ότι με κατανάλωση ενός ποτού για συνεχόμενες νύχτες το σώμα τους δεν προσαρμόστηκε να ξεπεράσει την επίδραση του αλκοόλ.

Η ομάδα καταλήγει ότι η κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας αλκοόλ πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Τα πειράματα δημοσιεύονται στο Sleep.

Πηγές:
Sleep.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά