Δύσκολο είναι το εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων, καθώς δοκιμάζουν τα όρια αντοχής των γιατρών και του προσωπικού. Μία θετική λύση για τη μείωση της αναμονής, είναι η λειτουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, όπως γίνεται στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας".

Τα παραπάνω επισημαίνει στο iatronet.gr ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, χειρουργός μαστού και τέως χειρουργός του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας".

Όπως εξηγεί, η δυνατότητα λειτουργίας χειρουργείων και το απόγευμα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στα νοσοκομεία, ακόμη και στα ελληνικά. "Για παράδειγμα, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, τα χειρουργεία λειτουργούν σε 24ωρη βάση", αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο, τα τακτικά χειρουργεία, ωστόσο, είναι δύσκολο έως και αδύνατο να χωριστούν σε δύο βάρδιες: απογευματινά και πρωινά, παρά το οικονομικό κίνητρο που παρέχεται στους γιατρούς και αυτό για δύο λόγους:

  • Ο πρώτος είναι πως τα μεγάλα και βαριά χειρουργεία, τοποθετούνται πάντα στην αρχή του χειρουργικού ωραρίου. Αυτό γίνεται για να υπάρχει ικανός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν, να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλοκές και να μεταφερθούν ασθενείς στη ΜΕΘ, ώστε να υπάρχει εκεί όλο το προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα.
  • Ο δεύτερος είναι πως, εάν σκεφθεί κανείς πως οι χειρουργοί έχουν δύο φορές την εβδομάδα απογευματινά χειρουργικά ιατρεία, και τους προταθεί να διενεργούν και 1 - 2 φορές απογευματινά χειρουργεία, δεν θα το αντέξουν. "Πρόκειται για υπερ-εργασία η οποία ξεπερνά τα όρια και την αντοχή τους και σχετίζονται με την προσήλωση που απαιτείται για την ιατρική πράξη", σημειώνει. 

Αναισθησιολόγοι

Ο κ. Φιλόπουλος τονίζει, επίσης, πως οι αναισθησιολόγοι υφίστανται μεγάλο φόρτο εργασίας. "Ένα μεγάλο μέρους τους είναι γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και εκτός του χώρου εργασίας, με βασική τη φροντίδα της οικογένειας", αναφέρει.

Ο διακεκριμένος χειρουργός εκτιμά πως δεν αποτελεί διέξοδο να μεταφέρονται το απόγευμα τα ελαφρά χειρουργεία: "Αυτό που θα βοηθούσε πολύ είναι η εξάπλωση των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας στον χειρουργικό τομέα. Αυτό συνέβη στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, όπου σήμερα το 37% των χειρουργείων γίνονται στην ημερήσια νοσηλεία και ο ασθενής μπαίνει το πρωί και φεύγει το απόγευμα", υπογραμμίζει.

Καταλήγει, δε, πως οι μονάδες πρέπει να είναι αυτόνομες και να μην μπλέκει η σειρά με τις λίστες αναμονής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca
Αντίδραση φαρμακοποιών για την απένταξη του Lonarid από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων
Η ΕΙΝΑΠ για την αντικατάσταση της επιστημονικά υπεύθυνης στη ΜΕΝΝ του "Έλενα Βενιζέλου - Αλεξάνδρα"