"Σε ένα σύστημα Υγείας με ιδιωτικές δαπάνες πάνω από 40%, προσπαθούμε να βρούμε μέτρα για να ενισχύσουμε τη δωρεάν δημόσια Υγεία και όχι να προσφέρουμε υπηρεσίες επί πληρωμή".

Αυτό σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την προωθούμενη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως "λέμε 'ναι' στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά με επιπλέον προσωπικό που θα χειρουργεί δωρεάν ασθενείς από τη λίστα αναμονής".

Όπως αναφέρει, δεν είναι δυνατό να μιλάς για απογευματινά χειρουργεία, όταν υπάρχουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού ή όταν γίνονται επεμβάσεις που ξεκινούν το πρωί και τελειώνουν το βράδυ.

"Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, με τον ασθενή να βάζει το χέρι στη τσέπη, δεν είναι ολοήμερη λειτουργία. Είναι περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ", σημειώνει, επικαλούμενος την περίπτωση του "Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης.

"Από 1η Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε πως σταματούν τα τακτικά χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Οι λίστες χειρουργείων είναι επικαιροποιημένες και περίπου 3.000 ασθενείς βρίσκονται σε αυτές. Περιμένουν άνω των δύο ετών, ακόμη και σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά".

Όπως εξηγεί, απέμειναν 7 αναισθησιολόγοι στις 27 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 2 είναι ασθενείς και ένας ο διευθυντής.

"Έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε τον κατήφορο του νοσοκομείου ως παράδειγμα, διότι - λίγο πολύ - όλα τα νοσοκομεία στην ίδια κατάσταση είναι, στον χειρουργικό τομέα, στις ΜΕΘ και σε άλλους τομέα εξ αιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού", τονίζει.

Ο πρόεδροε της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως, έως το έτος 2011, υπήρχαν 22 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 11 χειρουργικές αίθουσες. Το 2018, υπήρχαν 18 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 9 χειρουργικές αίθουσες. Έως πρόσφατα, υπήρχαν 7 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ικανοποίηση ΙΣΑ για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ
Δέκα συχνές ερωτήσεις για την κατάψυξη ωαρίων
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας: Να σπάσουν τα στεγανά