Δύο θάνατοι νέων ανθρώπων καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες εξαιτίας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Πρόκειται για το 9χρονο κορίτσι, που έχασε χθες τη ζωή του στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου και έναν 28χρονο που πέθανε την περασμένη εβδομάδα στον Τύρναβο, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο που προκαλεί κυρίως ήπιες λοιμώξεις. Ορισμένα στελέχη του λεγόμενου διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ξεφεύγουν, μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, παράγουν μια τοξίνη και προκαλούν ένα απειλητικό για τη ζωή σύνδρομο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1% - 5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Μεταδίδεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών, από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το στρες αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης του καρκίνου
3ος κύκλος webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. με τίτλο ''Φάκελοι Υγείας''
Σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις για τους νέους στην Ελλάδα - Τρίτη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση