Αποτελεσματικές φαίνεται πως ήταν οι απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που επέβαλε τους τελευταίους μήνες ο ΕΟΦ.

Το πρόβλημα των ελλείψεων στην ελληνική αγορά παραμένει, αλλά φαίνεται πως την περασμένη χρονιά περιορίστηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία πωλήσεων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η μείωση στις παράλληλες εξαγωγές ήταν πέρυσι της τάξης του 26,4% σε λιανικές τομές και 18,04% σε συσκευασίες σε σύγκριση με το 2022.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση (σε αξίες), η οποία έχει καταγραφεί από το 2008, όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί. 

Παράλληλες εξαγωγές σε αξίες (λιανικές τιμές)

Συσκευασίες

Η μείωση δεν ήταν ανάλογη σε αριθμό συσκευασιών. Εξήχθησαν πέρυσι 17.308.547 συσκευασίες φαρμάκων, αριθμός που είναι ο πέμπτος μικρότερος από το 2008.

Οι μικρότερες ποσότητες που έχουν εξαχθεί ήταν το 2014 (10.059.249 συσκευασίες φαρμάκων).

Η χρονιά με τις περισσότερες παράλληλες εξαγωγές ήταν το 2008, όταν είχαν εξαχθεί 25.026.308 συσκευασίες.

Παράλληλες εξαγωγές σε ποσότητες (συσκευασίες)

Ελλείψεις

Οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σχετίζονται με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU), κάθε φαρμακείο διαθέτει 10 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να αναζητήσει φάρμακα που δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν αντίκτυπο σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Το 96% των ευρωπαϊκών χωρών κατέγραψαν πέρυσι ελλείψεις φαρμάκων για το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα (92%).

Τα φάρμακα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη είναι αντιβιοτικά για συστηματική χρήση, φάρμακα για το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο