Επιδεινώνεται η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα εμφανίζει μία σχετική βελτίωση, αλλά κάθε φαρμακείο διαθέτει 10 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να ασχοληθεί με εξεύρευση ελλειπόντων σκευασμάτων.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU), η οποία αφορά στοιχεία του 2023 και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν καταγραφεί από τον ΕΟΦ 109 ελλείψεις, ενώ τον περασμένο μήνα αποφασίστηκε από τον Οργανισμό η απαγόρευση εξαγωγών για 119 σκευάσματα.

Όπως στην έκθεση του PGEU, που παρατίθεται πιο κάτω, στη χώρα μας η κατάσταση έχει βελτιωθεί από πέρυσι, λόγω νέων κανονισμών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και την αύξηση στην τοπική παραγωγή για εθνική διανομή.

"Ένας νέος κανονισμός εγγυάται ότι προσωρινή αναστολή των εξαγωγών επιβάλλεται όταν ένα κρίσιμο φάρμακο είναι σε έλλειψη", σημειώνεται.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους τελευταίους 12 μήνες, όλες οι χώρες που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα της PGEU παρουσίασαν ελλείψεις φαρμάκων στα κοινοτικά φαρμακεία. Το 65% ανέφεραν επιδείνωση σε σύγκριση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Σε λίγες περιπτώσεις, η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη (23%), ενώ μικρότερο ποσοστό των χωρών ανέφεραν βελτίωση (12%).

Οι ελλείψεις φαρμάκων στα κοινοτικά φαρμακεία έχουν αντίκτυπο σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Το 96% των χωρών κατέγραψαν ελλείψεις φαρμάκων για το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα (92%).

Τα φάρμακα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη είναι αντιβιοτικά για συστηματική χρήση, φάρμακα για το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα.

Σε σημαντικό αριθμό χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα (27%), ο αριθμός των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη ξεπερνούσε τα 600, κατά τη διενέργεια της έρευνας.

Μόνο στην Ολλανδία, καταγράφηκαν πέρυσι ελλείψεις σε 2.292, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται 5 εκατομμύρια ασθενείς. Μεγάλες ελλείψεις καταγράφηκαν επίσης στη Σουηδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

Διαθέσιμος χρόνος

Ο πρόεδρος της PGEU Aris Prins σχολίασε πως "παρά το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί συνέχισαν τις καλύτερες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων, οι ελλείψεις εξακολουθούν να αφήνουν πολλούς ασθενείς χωρίς τη συνταγογραφούμενη θεραπεία.

Αυτή η κατάσταση τους προκαλεί απογοήτευση και ταλαιπωρία και διαβρώνει την εμπιστοσύνη τους προς τους φαρμακοποιούς και το σύστημα Υγείας.

Προκαλούν, επίσης, άγχος στο προσωπικό των φαρμακείων και επιβάλλει έναν επιπλέον φόρτο στην καθημερινότητά τους".

Το 2023, κάθε φαρμακείο στν Ευρωπαϊκή Ένωση αφιέρωσε - κατά μέσο όρο - 10 ώρες την εβδομάδα για να ασχοληθεί με το θέμα των ελλείψεων, χρόνος που έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον κ. Prins, η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι μια μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα, να βελτιωθεί η παρακολούθηση και τη διαχείριση των ελλείψεων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου