Θετική στο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας για λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, εμφανίζεται η Αθηνά Αλεξανδρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου VHL - Ελλάδος - Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος, (VHL Family Alliance Greece).

Η νόσος VHL είναι μία σπάνια μορφή κληρονομικού καρκίνου του νεφρού που αφορά όγκους, κυρίως καλοήθεις σε μάτια, εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό και εσωτερικό αυτί αλλά και κακοήθειες που μπορούν να εμφανιστούν σε νεφρά, πάγκρεας, επινεφρίδια (φαιοχρωμοκύτωμα, παραγαγγλίωμα) που ανιχνεύονται κυρίως ανά οικογένεια, διότι η νόσος είναι κληρονομική και περνά 50 - 50 από τον φέροντα τη μετάλλαξη γονέα, στα τέκνα.

Το V.H.L είναι συντομογραφία του συνδρόμου "Von Hippel-Lindau", μια από τις 7.000 γνωστές κληρονομικές διαταραχές.

Στην Ελλάδα σήμερα πάσχουν από V.H.L συνολικά 52 οικογένειες, με 5 έως 10 άτομα να νοσούν στην καθεμία.

Μιλώντας στο iatronet.gr, η κ. Αλεξανδρίδου εκτιμά πως τα απογευματινά χειρουργεία είναι πιθανό να συμβάλλουν στον περιορισμό των αναμονών και σε κάθε περίπτωση καλό είναι να υπάρχουν. Τα απογευματινά ραντεβού, πρόσθεσε, είναι απαραίτητα γιατί τα χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι.

Σημειώνει πως - εκ πρώτης όψεως -  τα απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν τις ανάγκες των ασθενών με VHL, οι οποίοι χρειάζονται συνήθως πολύωρες και σοβαρές επεμβάσεις.

Ωστόσο, για μικρά και εύκολα χειρουργεία, που συνήθως δεν έχουν νοσηλεία στο νοσοκομείο ίσως είναι βολικά, ώστε να αποσυμφορίζονται οι αναμονές των πρωινών, και ο ασθενής να μην έχει ανάγκη άδειας από την εργασία του.

"Για τα σοβαρά χειρουργεία ούτως ή άλλως ο ασθενής θα κάνει εισαγωγή. Τα απογευματινά - ειδικά τα εύκολα - είναι πλέον απαραίτητα και διευκολύνουν τους ασθενείς στα μικρά χειρουργεία, και ειδικά αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν άδεια", τόνισε χαρακτηριστικά η Αθηνά Αλεξανδρίδου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοζάνη: "Η ΜΕΘ έσωσε τον 16χρονο και εκείνος έσωσε τη ΜΕΘ"
Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ το τρίμηνο αλλά μειώθηκαν οι όγκοι
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca