Τα κατεψυγμένα μπιζέλια στα σούπερ μάρκετ έχουν καλύτερο κλιματικό αποτύπωμα από τα λαχανικά τουρσί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός ελέγχου της Greenpeace στην αγορά, κατά τον οποίο εξετάστηκαν διάφορα είδη κατεψυγμένων λαχανικών.

Ο έλεγχος έδειξε ότι επιλεγμένες ποικιλίες είχαν καλό βιολογικό και περιφερειακό περιεχόμενο. "Κατά μέσο όρο, 5 στις 10 ποικιλίες μπορούν να βρεθούν σε βιολογική ποιότητα στα ράφια των κατεψυγμένων τροφίμων και τα δύο τρίτα από αυτές προέρχονται από την αυστριακή γεωργία", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

"Τα μπιζέλια, τα καρότα, το καλαμπόκι, το κόκκινο λάχανο, το σπανάκι και τα παρόμοια από το ράφι των κατεψυγμένων τροφίμων είναι σημαντικές πηγές βιταμινών όλο το χρόνο και συχνά έχουν καλύτερο κλιματικό αποτύπωμα όταν αγοράζονται από ό,τι όταν είναι σε βάζο ή κονσέρβα", τονίζεται.

Η διεθνής οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος έκανε λόγο για ένα "ικανοποιητικό αποτέλεσμα".

Σύμφωνα με την Greenpeace, η Interspar κατέλαβε την πρώτη θέση στη σύγκριση των σειρών προϊόντων μπροστά από τις Spar, Billa Plus και Billa, οι οποίες και οι τέσσερις έλαβαν "πολύ καλή" βαθμολογία χάρη στις δικές τους βιολογικές μάρκες.

"Ακόμη και τώρα το χειμώνα, χρειαζόμαστε λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες. Η πρώτη επιλογή εδώ πρέπει να είναι σίγουρα τα εποχικά και περιφερειακά βιολογικά λαχανικά. Αλλά τώρα υπάρχει επίσης μια μεγάλη βιολογική γκάμα κατεψυγμένων μπιζελιών, σπανακιού και παρόμοιων προϊόντων από την Αυστρία", δήλωσε η ειδικός σε θέματα γεωργίας της Greenpeace, Melanie Ebner.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ιδιωτικές ετικέτες προηγούνται των βιομηχανικών εμπορικών σημάτων όσον αφορά τη βιολογική ποιότητα.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η παραγωγή ενός κιλού κατεψυγμένων μπιζελιών, για παράδειγμα, παράγει 1,2 κιλά CO2 μέχρι να φτάσει στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, ενώ τα μπιζέλια σε κονσέρβες ή βάζα παράγουν 1,7 κιλά CO2. Ωστόσο, η συμπεριφορά των καταναλωτών είναι καθοριστικής σημασίας για το συνολικό κλιματικό αποτύπωμα των κατεψυγμένων λαχανικών.

Η διάρκεια αποθήκευσης και η επεξεργασία στο σπίτι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο κλιματικό αποτύπωμα.

Τα κατεψυγμένα μπιζέλια και το σπανάκι διατίθενται σε βιολογική ποιότητα σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Στην Interspar, τουλάχιστον ένα βιολογικό προϊόν είναι διαθέσιμο για 7 από τα 10 είδη λαχανικών που εξετάστηκαν. Από την άλλη πλευρά, τα κατεψυγμένα βιολογικά φασόλια είναι ελάχιστα διαθέσιμα στα καταστήματα και τα βιολογικά φασόλια σόγιας καθόλου.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ποικιλιών που εξετάστηκαν στον έλεγχο της αγοράς είναι επίσης διαθέσιμες από την εγχώρια γεωργία.

Η ΜΚΟ βρήκε επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα φιλικά προς το περιβάλλον, βιολογικά παραγόμενα λαχανικά προσφέρονται μόνο από τις ίδιες τις μάρκες λιανικής πώλησης. Για παράδειγμα, η Greenpeace δεν διαπίστωσε καμία βιολογική ποιότητα στα προϊόντα του κολοσσού κατεψυγμένων τροφίμων Iglo.

"Μάρκες όπως η Iglo πρέπει επίσης να εκπληρώσουν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον και να προσφέρουν βιολογικά προϊόντα φιλικά προς το κλίμα. Αλλά και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον μέσω των δραστηριοτήτων αγοράς, αποθήκευσης και επεξεργασίας", δήλωσε ο Ebner.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου