Ερευνητές του Norwegian University of Science and Technology (NTNU) αναπτύσσουν εργαλείο που θα εντοπίζει ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο burnout πριν κορυφωθεί.

Η πάθηση δεν επηρεάζει μόνο την υγεία του ατόμου οδηγώντας το σε προβλήματα όπως καρδιαγγειακή νόσο, μυοσκελετικούς πόνους, διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη αλλά επίσης επηρεάζει την εργασιακή παραγωγικότητα λόγω απουσιών από την εργασία και απώλεια ειδικευμένων εργαζομένων.

Ο  Leon De Beer, δήλωσε ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του κινδύνου burnout των εργαζόμενων μπορεί να εχει μακροχρόνιες συνέπειες

Το καινοτόμο εργαλείο ονομάζεται Burnout Assessment Tool (BAT), και έχει δοκιμαστεί σε έρευνα σε 500 Nορβηγούς εργαζόμενους δίνοντας υποσχόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του στον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων της πάθησης.

Το BAT εστιάζει σε 4 κύριες ομάδες παραγόντων  κινδύνου- εξάντληση, ψυχική αποστασιοποίηση, νοητική δυσκολία και συναισθηματική δυσκολία.

Το BAT παρέχει ολοκληρωμένη μέτρηση παραγόντων κινδύνου για burnout.

Η επίπτωση του burnout δεν σταματά με το τέλος της εργασιακής ημέρας. Μπορεί να εισχωρήσει σε άλλους τομείς της ζωής συμβάλλοντας σε κύκλο στρες και εξάντλησης, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Οι ερευνητές τονίζουν την αναγκαιότητα όχι μόνο της αντιμετώπισης των ανθρώπων αλλά και αλλαγών στον εργασιακό χώρο που θα εξασφαλίζουν ότι οι απατήσεις της εργασίας δεν θα ξεπερνούν τις αντοχές και ότι θα υπάρχει στήριξη στους εργαζομένους.

Επομένως είναι σημαντικό να δημιουργηθούν καλές εργασιακές συνθήκες και δομές που θα εξασφαλίζουν την υγεία των εργαζόμενων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Psychology.

Πηγές:
Scandinavian Journal of Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου