Η εμπιστοσύνη έχει σημαντικό γενετικό συστατικό με περίπου 33% της ποικιλομορφίας μεταξύ ανθρώπων να αποδίδεται στα γονίδια αναφέρει νέα έρευνα από την Αυστραλία.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία διδύμων και μετα- ανάλυσης σχετικά με την κληρονομικότητα.

Ο Dr Nathan Kettlewell δήλωσε οτι υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης συνδέονται με κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, επομένως η κατανόηση των παραγόντων που την επηρεάζουν θα μπορούσε να χρησιμεύει για τη βελτίωση της ευεξίας.

Ο Dr Kettlewell και η Agnieszka Tymula δημοσίευσαν την έρευνα στο Journal of Economic Behavior and Organization.

Η μελέτη δείχνει ότι η εμπιστοσύνη είναι πολύπλοκο χαρακτηριστικό που μπορεί να μετρηθεί με πολλούς τρόπους όπως με έρευνες σε διδύμους.

Επιτρέπει να συγκριθούν ομοιότητες στα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ μονοζυγωτικών και ετεροζυγωτικών διδύμων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενώ γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν στο  33% της ποικιλομορφίας των επιπέδων της εμπιστοσύνης που παρατηρήθηκε σε ανθρώπους οι καταστάσεις της ζωής όπως το να είναι κάποιος ηλικιωμένος, με καλύτερη υγεία και παντρεμένος επίσης αυξάνουν την εμπιστοσύνη.

Η μελέτη περιέλαβε 1.120 διδύμους και εξέτασε επίπεδα εμπιστοσύνης για την αξιολόγηση της γενικής εμπιστοσύνης και αυτής στην πολιτική.

Συμπεριφορικές πτυχές της μετρήθηκαν με παιχνίδι όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να μοιραστούν χρήματα με κα ποιον.

Η Tymula σημειώνει οτι η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να οριστεί και να μετρηθεί και αλλάζει σε διάφορους τομείς. Κάποιος θα μπορούσε να έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις σχέσεις του αλλά χαμηλή στην πολική.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι άνθρωποι με ορισμένα γονίδια είναι προδιαγεγραμμένο να έχουν υψηλή ή χαμηλή εμπιστοσύνη. Όμως, όταν παρατηρούμε τη συμπεριφορά μας είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι η  κληρονομικότητα αποτελεί συστατικό.

Αυτό μπορεί να επηρεάζει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς αντιμετωπίζουμε τους άλλους.

Αν και τα ευρήματα τονίζουν το σημαντικό ρόλο των γενετικών παραγόντων στην εμπιστοσύνη είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες και εμπειρίες ζωής αλληλεπιδρούν με τη γενετική προδιάθεση και επηρεάζουν την εμπιστοσύνη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]