Αν η ποιότητα του ύπνου σας έχει πέσει μετά τα 40 σας, αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Οι ορμονικές αλλαγές της μέσης ηλικίας μπορούν να σας εμποδίσουν να κοιμηθείτε αρκετά. Και ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής σας.

Εμμηνόπαυση και ύπνος

Υπάρχουν τρία στάδια της εμμηνόπαυσης: η περιεμμηνόπαυση, η εμμηνόπαυση και η μετεμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση έχει έρθει επίσημα όταν έχετε περάσει 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση. Η περιεμμηνόπαυση είναι ο χρόνος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια, ακόμα και 10. Κατά την περιεμμηνόπαυση, μπορεί να βιώσετε μια μεγάλη γκάμα ορμονικών διακυμάνσεων. Όλες αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικά συμπτώματα που διακόπτουν τον ύπνο σας. Αυτό θα συμβεί σε 40-60% των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση.

Πώς επηρεάζουν τα οιστρογόνα τον ύπνο;

Τα οιστρογόνα επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος. Εκτός από το ότι παίζουν ρόλο στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, των οστών και του εγκεφάλου. Καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται. Τα οιστρογόνα συνήθως δεν επηρεάζουν άμεσα τον ύπνο σας, αλλά μια σημαντική μείωσή τους προκαλεί εξάψεις και αυτές σίγουρα θα διαταράξουν τον ύπνο σας.

Νυχτερινές εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση

Μπορεί να συμβούν και μέσα στην ημέρα, αλλά τη νύχτα γίνονται ιδιαίτερο πρόβλημα, μιας και η έντονη εφίδρωση είναι πολύ πιθανό να σας ξυπνήσει. Οι εξάψεις είναι κοινό σύμπτωμα κατά την περιεμμηνόπαυση. Μπορεί να είναι ήπιες ή έντονες και μπορεί να εμφανίσετε:

*Αίσθηση θερμότητας στο σώμα σας

*Ερυθρότητα στο δέρμα.

*Έντονο ιδρώτα.

Άλλες αλλαγές στην εμμηνόπαυση που επηρεάζουν τον ύπνο

Οι νυχτερινές εξάψεις δεν είναι ο μόνος ύποπτος που θα ταράξει τον ύπνο στη μέση ηλικία. Οι αλλαγές στην ουροδόχο κύστη είναι επίσης συχνές και μπορεί να οδηγούν συχνά σε νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα. Είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε:

*Ακράτεια

*Περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

*Νυκτουρία (ή ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας)

*Επώδυνη ούρηση.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου στην εμμηνόπαυση

Η θεραπεία της αϋπνίας στην εμμηνόπαυση εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί και πόσο επηρεάζει τη ζωή σας. Εάν η αϋπνία οφείλεται κυρίως σε εξάψεις, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να είναι καλή επιλογή για εσάς. Αν το πρόβλημα είναι η νυκτουρία, υπάρχουν ειδικές θεραπείες, όπως και αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. να περιορίσετε την καφεΐνη). Το να κρατάτε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό και να αποκτήσετε μια σταθερή και χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου επίσης μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο