Άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συχνά υποβάλλονται σε standard είδος χημειοθεραπείας και αν εκτεθούν σε παθητικό κάπνισμα κατά την αγωγή-ακόμα και αν δεν έχουν καπνίσει ποτέ οι ίδιοι- η αγωγή μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.

Το εύρημα, που θεωρείται πρώτο του είδους του αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε έρευνα του University of Oklahoma Health Sciences.

Η Lurdes Queimado, του OU College of Medicine, ήταν επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν, αλλά πιστεύει ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί τώρα η πληροφόρηση ότι άνθρωποι που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα κατά την αγωγή πιθανόν θα έχουν χειρότερη πρόγνωση.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές εξέθεσαν καρκινικά κύτταρα κεφαλής και τραχήλου σε παθητικό κάπνισμα για 48 ώρες. Ταυτόχρονα, τα κύτταρα αντιμετωπίστηκαν με σισπλατίνη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι χρειαζόταν διπλάσια χημειοθεραπεία για να εξολοθρευτούν τα κύτταρα έναντι αυτής που θα ήταν αναγκαία χωρίς την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Επίσης τα καρκινικά κύτταρα που επέζησαν από τη χημειοθεραπεία ήταν πολύ πιο πιθανό να πολλαπλασιάζονται επ’ αόριστον.

Αυτό ήταν ανησυχητικό, επειδή όχι μόνο μειώθηκε στο μισό η αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, αλλά τα κύτταρα που επέζησαν μπορούσαν να διαιρούνται και να δημιουργούν τεράστιες αποικίες καρκινικών κυττάρων.

Αν η χημειοθεραπεία δεν εξουδετερώσει όλα τα κύτταρα επιστρέφει και θα επιστρέψει νωρίτερα επειδή τα κύτταρα διαιρούνται πολύ γρήγορα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, σημειώνουν οι ερευνητές, δεν είναι εφικτό να διπλασιαστεί η χημειοθεραπεία επειδή θα ήταν πολύ τοξική για τον ασθενή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το παθητικό κάπνισμα αλλάζει την έκφραση αρκετών πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην αντίσταση στα φάρμακα περιορίζοντας την ικανότητα της χημειοθεραπείας να δράσει όπως πρέπει.

Για ασθενείς με καρκίνους που συνδέονται με το κάπνισμα η διακοπή του έχει φανεί πως βελτιώνει την επιβίωση και είναι μέρος των σχεδίων συνολικής αγωγής κατά του καρκίνου.

Η νέα έρευνα δίνει νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδείξουν ότι η περίληψη των μελών της οικογένειας του ασθενούς στο σχέδιο διακοπής του καπνίσματος για τη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου είναι πιθανό να βελτιώσει το αποτέλεσμα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Παρόλο που η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο μοιάζει πολύ με την εμπειρία του ανθρώπου στο παθητικό κάπνισμα.

Αν ασθενείς με καρκίνο ζουν με κάποιον που καπνίζει, είναι σημαντικό για αυτούς να αποφύγουν την έκθεση στον καπνό ενώ ακολουθούν θεραπεία, συμβουλεύουν οι ερευνητές.

Πηγές:
International Journal of Molecular Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά